Osnovan lektorat hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

+100%-

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 14. juna potpisan je memorandum o saglasnosti o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti.

 

Kako je istaknuto tom prilikom, reč je o značajnom iskoraku u naučnoj saradnji dve zemlje, ali i o istorijskom momentu za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Vojvodini, jer se na to čekalo 11 godina.

 

Memorandum su potpisali ministarka znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Anamarija Viček i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.

 

Ovim potpisivanjem je i formalno počeo rad lektorata za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koji će značajno doprineti razvoju jezičkih kompetencija nastavnika koji sprovode nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

 

Državna sekretarka u resornom ministarstvu Anamarija Viček istakla je da računaju na podršku novog lektorata i u segmentu izdavanja što kvalitetnijih udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku. Sa druge strane, ministarka znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak naglasila je kako je to i svojevrsni reciprocitet, s obzirom da na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu postoji katedra za srpski jezik i književnost.

 

Ona je izrazila zahvalnost svom kolegi, ministru Mladenu Šarčeviću na šest meseci zajedničkog stremljenja da se dođe do otvaranja lektorata. Prema njenim rečima, već je raspisan konkurs za lektore hrvatskog jezika, ali će u njihovom izboru presudna biti odluka Univerziteta u Novom Sadu. Lektorat počinje da radi sa novom akademskom godinom, a plate i troškovi opremanja prostora obezbeđeni su u budžetu Republike Hrvatske.

 

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, koji je ujedno i član Međuvladinog mešovitog odbora koji prati sprovođenje sporazuma o zaštiti manjina, pohvalio je pozitivnu politiku priznanja postojanja hrvatske zajednice i njenog jezika, te zrazio nadu da će u narednom period lektorat prerasti u Katedru za hrvatski jezik i književnost.

 

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i ambasador Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević i posebni savetnik u Središnjem uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Hrvatska zajednica