ODRŽAN RADNI SUSRET S UDRUGAMA KULTURE U BAČU

+100%-

ODRŽAN RADNI SUSRET S UDRUGAMA KULTURE U BAČU

Radni susret s udrugama kulture na kojem su se okupili predstavnici dvadesetak udruga održan je, 26. lipnja (juna) 2021. godine, u „Didinoj kući“ u Baču u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Od posljednjeg susreta, koji se dogodio u jesen 2019. godine, udruge su se uslijed novonastale društvene situacije susrele s nizom izazova, pa je tema susreta bila rasprava o njihovom nadilaženju i modelima budućeg rada.

 

 

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin u uvodnom je dijelu istaknuo važnost kulturnog amaterizma i njegovu snagu okupljanja širokog dijela pripadnika određene manjinske zajednice, istaknuvši značajne pomake u prethodnom razdoblju vezane uz osnaživanje udruga, napose kada je riječ o osiguravanju prikladnog prostora.

 

 

Predsjednik Odbora za kulturu HNV-a Vojislav Temunović usporedio je rad udruga prije i poslije krize izazvane koronavirusom te prokomentirao rezultate ankete koja je u ožujku ove godine poslana svim hrvatskim udrugama kulture. S obzirom na to da su, među ostalim, tek 22. udruge poslale traženi plan rada, odnosno manifestacija za tekuću godinu, Temunović je potaknuo članove udruga da ozbiljnije pristupe kreiranju kalendara manifestacija kako bi se ponude različitih udruga uskladile te da ažuriraju svoje osnovne podatke.

 

 

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov govorio je osnaživanju rada udruga napose u medijskom prostoru, u kojem, ističe, veliku ulogu imaju mladi i obrazovani članovi – spretniji u uporabi novih medija, naglasivši važnost suradnje s lokalnim i hrvatskim medijima. Osim medijskog djelovanja, govorio je mogućnosti osiguravanja gostovanja i pohađanja raznih seminara unutar zajednice te u Republici Hrvatskoj.

 

 

Hrvatske udruge kulture, ocjenjuje se na susretu, značajno su pogođene trenutnom krizom, što se u prvom redu osjeća u reduciranju sekcija i manifestacija. Međutim, među pozitivne ishode krize spada i pojačana online aktivnost te korištenje suvremenih komunikacijskih tehnologija koji su osigurali novu vidljivost. Shodno tome, jedan od zaključaka sastanka jest i pokretanje Viber grupe, u kojoj će predstavnici udruga moći razmijeniti informacije o manifestacijama i natječajima.

 

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV