PIROTSKI JEVREJI – NOVO IZDANJE ISTORIJSKOG ARHIVA

+100%-

PIROTSKI JEVREJI – NOVO IZDANJE ISTORIJSKOG ARHIVA

Publikacija „Pirotski Jevreji“, objavljena 12. maja 2021. godine, autorke Snežane Branković, nastala je zahvaljujući trudu, znanju i praktičnom iskustvu gospođe Branković.


Autorka nas vraća u prošlost Pirota, otkrivajući nam život jevrejske zajednice. Značajan deo publikacije čine sećanja Piroćanaca te prilozi, fotografije i objašnjenja koji na nov i inspirativan način govore o pirotskim Jevrejima.


Knjiga koja je pred nama ishod je koliko namere toliko i potrebe da se na jednom mestu sačuvaju sećanja o životu i stradanju pirotskih Jevreja i da se istaknu njihovi doprinosi opštim vrednostima sredine u kojoj su živeli. U novovremenim sklonostima ka zaboravu, vredno je sačuvati sećanje na pirotske Jevreje.


Snežana Branković je marljivo i posvećeno radila na sastavljanju ove knjige, beležeći sećanja Piroćanaca na njihove dobre komšije – pirotske Jevreje, prijatelje, poslovne partnere, školske drugove. Sećajući se tužnih reči Jevrejki dok su ih sprovodili do železničke stanice: „Zbogom kućo moja, zbogom Pirote…“, zabrinuti zbog rasta nacionalizma, antisemitizma, ksenofobije, netrpeljivosti, govora mržnje, kao i zbog relativizacije i pokušaja revizije istorije, sa posebnim pijetetom, poštovanje, i žaljenjem sećamo se stradanja naših pirotskih Jevreja koji su ostavili neizbrisiv trag i sebe ugradili u istoriju Pirota.

 

U noći između 12. i 13 marta 1943. godine, 158 Piroćanaca jevrejske nacionalnosti odvedeno je iz svojih kuća, a svi su ubijeni u nacističkom logoru Treblinka.

 

 

Izvor: plusonline.rs/juznevesti.com

Foto: dw.com