POKRAJINSKI SEKRETARIJAZ ZA OBRAZOVANJE OBRISAO PRAZNIKE NACIONALNIH MANJINA IZ ŠKOLSKOG KALENDARA

+100%-

POKRAJINSKI SEKRETARIJAZ ZA OBRAZOVANJE OBRISAO PRAZNIKE NACIONALNIH MANJINA IZ ŠKOLSKOG KALENDARA

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) saopštila je 7. septembra 2023. godine da je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje obrisao praznike nacionalnih manjina iz školskog kalendara za školsku 2023/ 2024. godinu.

Sekretarijat je iz pravilnika za školski kalendar izbrisao odredbu koja je omogućavala pripadnicima nacionalnih manjina da odsustvuju s nastave zbog učešća na proslavama ili obeležavanjima dana koji su određeni od strane nacionalnih saveta za praznike nacionalne manjine.

 

„Uz to, zbog nedorečenosti pravilnika diskutabilna je i mogućnost obeležavanja verskog praznika Svih svetih, kada po tradiciji vernici katoličke veroispovesti obilaze grobove svojih najmilijih“, navela je Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.

 

Dodali su da je time došlo do unošenja konfuzije u nastavni proces i smanjenja već dostignutih prava nacionalnih manjina, što je po Ustavu i zakonima Srbije zabranjeno.

 

„Zbog toga tražimo od Pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice gospodina Sakalaš Žolta da objasni kako je došlo do ovog propusta, da u što kraćem roku ispravi propuste u tom pravilniku, ili da svim školama na području APV dostavi jasno uputstvo kako da se ponašaju u vezi s praznicima nacionalnih manjina i za pomenuti verski praznik“, piše u saopštenju DZVM.

 

 

Izvor: danas.rs

Foto: Savez vojvođanskih Mađara