Poseta predstavnika Saveta i Veća nacionalnih manjina BiH, Federacije BiH i Republike Srpske Vojvodini

+100%-

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise i upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Milan Kovačević primio je danas delegaciju predstavnika Saveta i Veća nacionalnih manjina BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i predstavnike organizacije Misije OEBS-a u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

 

Tema sastanka je bila zaštita prava i obrazovanje nacionalnih manjina u AP Vojvodini, kao i uspešne prakse u ovoj oblasti. Milan Kovačević je rekao da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice odvaja značajna sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa registrovanim sedištem na teritoriji AP Vojvodine, te aktivnosti nacionalnih manjina u oblastima obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisama i za projekte etničkih zajednica usmerene na očuvanje i negovanje kulturnog identiteta.

 

Predsedavajući Veća nacionalnih manjina BiH Tihomir Knežiček je naveo da su, uprkos postojanju Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina od 2003. godine, prisutni kontinuirani problemi u pogledu zloupotrebe statusa nacionalne manjine, finansiranja organizacija nacionalnih manjina, obrazovanja i informisanja, te bi stoga iskustva Vojvodine u ovoj oblasti poslužila kao dobar model.

 

Predsedavajući Veća nacionalnih manjina Federacije BiH Eli Tauber je istakao da su manjine u BiH zastupljene u daleko manjem broju nego u Vojvodini, ali da i pored toga nedostaje odgovarajuća institucionalna saradnja Veća sa Parlamentom Bosne i Hercegovine, te veruje da bi kroz razmenu iskustava i na primerima zaštite nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica u Vojvodini mogli mnogo toga naučiti.

 

Predsedavajuća Saveta nacionalnih manjina Republike Srpske Vesna Temelkoska-Vuković je predstavila njegovu savetodavnu ulogu i naglasila problematiku finansiranja ostvarivanja prava nacionalnih prava i druga sporna pitanja u vezi sa razumevanjem očuvanja identiteta nacionalnih manjina.

 

U završnom delu sastanka Milan Kovačević je istakao značaj matičnih država u pružanju podrške efikasnijem ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i važnost negovanja kulturne baštine etničkih zajednica radi očuvanja njihovog identiteta i tradicije. Prisutni su se takođe složili da je ovaj sastanak dobra polazna osnova za nastavak saradnje i razmene iskustava u ovoj oblasti.

 

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i predstavnica misija OEBS-a u BiH i Srbiji.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Izdvajamo