Poseta premijera Vlade SR Opštini Bački Petrovac

+100%-

Predsednik Vlade Slovačke Republike, Peter Pelegrini, boravio je u četvrtak, 30. maja, u zvaničnoj poseti Srbiji, gde se sastao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić povodom potpisivanja sporazuma i otvaranja Srpsko-slovačkog privrednog foruma u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

 

Tokom kratke posete Srbiji premijer Slovačke je u pratnji NJ.E. Dagmar Repčekove, ambasadorke Slovačke Republike u Srbiji, posetio i Opštinu Bački Petrovac, gde su uvaženog gosta ispred zgrade opštine dočekali predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Libuška Lakatoš i predsednik Matice slovačke u Srbiji Jan Brtka. Kako je u svom obraćanju izneo predsednik Vlade SR,poseta sredini u kojoj žive Slovaci je za njega posebna.

 

Ovdašnji Slovaci su sačuvali svoje lepe tradicije, kulturu a naročito svoj jezik, što izuzetno ceni. Lepa vest koju je doneo jeste, da je potpisan međudržavni sporazum o izmirenju duga Srbije prema Slovačkoj a veći deo tog  duga biće vraćen u Srbiju odnosno posvećen slovačkoj manjini u Srbiji za izgradnju slovačkog doma.

 

Nakon pozdravnih reči i kratkog kulturno-umetničkog programa u izvođenju Kamernog hora „Zvoni“ iz Selenče prisutni su razgovarali sa premijerom o trenutnoj situaciji i položaju Slovaka na ovim prostorima kao i budućim poslovnim planovima.

 

Izvor: Opština Bački Petrovac

Kategorije: Slovačka zajednica