Posjeta predstavnika međunarodne organizacije Türksoy

+100%-

Predstavnici međunarodne organizacije turkijskih kultura (TÜRKSOY) posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreli sa rukovodstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

Međunarodna organizacija turkijskih kultura (TÜRKSOY) je međunarodna kulturna organizacija između zemalja i zajednica koje govore jezike koji pripadaju porodici turkijskih jezika, a njeni omladinski hor se nalazi u Novom Pazaru povodom koncerta koji će biti upriličen večeras u Kulturnom centru.

 

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić zahvalila se gostima na posjeti ali i ambasadi Turske u Beogradu, Institutu Yunus Emre i Gradu Novom Pazaru što su omogućili dolazak članova hora.

 

“Mi Bošnjaci smo autohton narod na prostoru Sandžaka, koji svojom historijom, kulturom, svojim maternjim jezikom, pismom, tradicijom, religijom, običajima, i svim drugim našim posebnostima oblikujemo naš bošnjački nacionalni identitet – dajemo svoj doprinos bogatstvu različitosti Sandžaka i države u kojoj živimo. Identitet, prošlost, sadašnjost i budućnost Bošnjaka Sandžaka satkani su u naše bošnjačke nacionalne simbole grb i zastavu, koji najbolje govore o nama kao narodu, ko smo, kome pripadamo i ko nama pripada. Mi Bošnjaci smo narod koji svoju budućnost veže i za ostale narode u Sandžaku sa kojima živimo u harmoniji i miru već nekoliko stoljeća” – istakla je predsjednica Curić u obraćanju gostima.

 

Potpredsjednik Vijeća, prof. dr. Sait Kačapor predstavio je gostima kulturu i tradiciju Bošnjaka Sandžaka i ukazao na važne događaje iz historije našeg naroda. Predstavnici TÜRKSOY-a zahvalili su se Bošnjačkom nacionalnom vijeću na gostoprimstvu, predstavili rad svoje organizacije i istakli da je jedan od ciljeva njihove organizacije povezivanje kultura preko muzike. U posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću bili su Elvin Aliziade, konzul Azerbejdžana, Dussanbay Kasseinov i Fatih Aliji, direktor i sekretar TÜRKSOY-a te Emina Brunčević i Senad Ljuca ispred KUD-a mladih Novi Pazar.

 

Organizacija TÜRKSOY je osnovana je 1993 u Ankari, a radi na jačanju jedinstva i bratstva turkijskih naroda, prenoseći zajedničku turkijsku kulturu na buduće generacije.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica
Oznake: BNV, bošnjaci, Türksoy