Revija ekskluzivnih narodnih nošnji u Etnografskom muzeju

+100%-

U Etnografskom muzeju je 4. jula održana revija narodnih nošnji manjina koji žive u Srbiji. Revijom je svečano otvoren „Vest etnolodži Fest“, koji se održava drugi put.

 

Modna revija ekskluzivnih nošnji i kostima dela nacionalnih manjina Srbije otkriva da tradicionalna nošnja može da bude izvor inspiracije u modernom stvaralaštvu.

 

„Ovim želimo da damo podršku nematerijalnom kulturnom nasleđu i inspiraciju nematerijalnim kulturnim nasleđem. Cilj našeg festivala je da s jedne strane promovišemo čistu tradiciju a s druge strane, promovišemo savremene umetnike koji imaju inspiraciju u tradiciji“, napominje autorka festivala Gordana Grubješić.

 

Najveću pažnju publike izazvala je slovačka nošnja i ukras na glavi, tzv. parta, stara 95 godina iz Kisača.

 

U Srbiji živi više od 13 odsto pripadnika nacionalnih manjina.

 

„Ovo je evropska godina kulturnog nasleđa i mislim da je Srbija obeležava na najbolji mogući način. Pokazaćemo kakvo bogatstvo imamo i nije bez razloga zašto su u našoj kulturnoj baštini inspiraciju tražili brojni naučnici, brojni umetnici, slikari, kompozitori. Kao što vidite, i oni koji se bave modom“, navodi Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za nacionalne manjine.

 

Kategorije: Izdvajamo