Sećanje na Ferenca Fehera u Novom Sadu

+100%-

Na Dan mađarske poezije, 11. aprila, novosadski Mađari su odali počast istaknutom vojvođanskom mađarskom pesniku, Ferencu Feheru, i tom prilikom na njegovu bistu položili vence.

 

Ferenc Feher rođen je na salašu u blizini Bačke Topole, ali grad je uvek smatrao svojim domom. Tokom karijere objavljivao je u svim jugoslovenskim mađarskim glasilima, izdao je 22 knjige, a svojim prevodilačkim radom gradio je most između većinskog i mađarskog naroda. Duh njegovih aktivnosti i danas se može osetiti. Piroška Š. Čaki, univerzitetska profesorka u penziji kaže: „Mnogih se sećamo povodom dana mađarske poezije i za mene predstavlja posebnu radost što se mi ovde na južnim krajevima prisećamo vojvođanskih mađarskih pesnika. Osim akademskih mađarskih pesnika, veoma su važni i oni pisci koji su svojim radom mnogo učinili u interesu ovdašnjih Mađara.”

 

Silard Antal, član Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta, izjavio je da mađarski vojvođanski stvaraoci zaslužuju veću podršku i priznanje. „U poslednje vreme nisu samo pesnici, nego i svi stvaraoci pomalo potisnuti i ne bi bilo loše videti kako da se to popravi. Ovaj dan je dan podsećanja i odlična prilika da razmislimo o ovim temama”.

 

Sećanje na pesnika i polaganje venaca organizovao je novosadski odbor SVM-a. Lenke Erdelj, predsednica SVM odbora u Novom Sadu, ukazala je da delovanje Ferenca Fehera može da bude primer i za pedagoge. „On im poručuje da vojvođanski pesnici i književnici predaju svoja dela deci kako bi zajedno zavoleli čitanje i priču i kako bi sačuvali ove kulturne vrednosti koje negujemo, a isto tako, kroz prevode, i one kulturne vrednosti koje neguju drugi sa kojima živimo. Na taj način narodi i manjine koje ovde žive mogu da nas upoznaju, da upoznaju naše pisce, književnike i našu kulturu”, rekla je Lenke Erdelj.

 

Izvor: Pannon rtv

 

Foto: Mađar so

 

Kategorije: Mađarska zajednica