OBELEŽEN MAĐARSKI NACIONALNI PRAZNIK

+100%-

OBELEŽEN MAĐARSKI NACIONALNI PRAZNIK

Povodom 15. marta 2021. godine, mađarskog nacionalnog praznika, u više naselja širom Vojvodine održane su svečanosti u znak sećanja na mađarsku revoluciju 1848 – 1849. godine. Tada je počela borba Mađara za samostalnost i nezavisnu državu, a praznik se obeležava u celom svetu gde žive pripadnici ove nacije.

Centrane proslave sećanja na Mađarsku revoluciju održane su tradicionalno u Novom Itebeju u Banatu i Staroj Moravici u Bačkoj, dok su venci i cveće na spomenike akterima revolucije koja je označila početak borbe za samostalnost Mađarske položeni i u nizu drugih opština s pretežnom mađarskim stanovništvom.

“Današnji dan, svima nama u ovom globalnom svetu takođe znači slobodu. Znači za naš identitet ovde u Srbiji kao nacionalne manjine”- rekao je za RTV redsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Centralna svečanost obeležavanja Dana mađarske revolucije, koji se obeležava u znak sećanja na događaje iz 1848. godine kada je počela borba protiv Austro-ugarske vlasti za samostalnu i nezavisnu državu, održana je u Subotici. Revolucija je počela u Pešti, 15. marta predvođena grupom studenata na čelu sa Šandorom Petefijem. Vođa i najistaknutiji pojedinac borbe bio Lajoš Košut.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u svom govoru se osvrnuo i na izazove koje doneo period između dva obeležavanja ovog značajnog datuma u mađarskoj istoriji. “Mi, vojvođanski Mađari, državljani Srbije ponosni smo na postupke koje su vlada Srbije i predsednik države činili tokom pandemije. Život, politiku i saradnju možemo graditi samo na poverenju. Nesporno je da je protekla godina bila mukotrpna provera poverenja kako u privatnim životima, u porodicama, tako i za političare”- poručio je Pastor.

 

Izvor: RTV Vojvodine

Foto: biografija.org