SLUČAJ KAKAV SE NE PAMTI I KISAČU ZA 250 GODINA: DVA GRAFITA MRŽNJA PREMA SLOVACIMA ZA SAMO NEKOLIKO DANA

+100%-

SLUČAJ KAKAV SE NE PAMTI I KISAČU ZA 250 GODINA: DVA GRAFITA MRŽNJA PREMA SLOVACIMA ZA SAMO NEKOLIKO DANA

Policija je identifikovala osobu koja stoji iza grafita mržnje usmerenih protiv pripadnika slovačke nacionalne manjine u Kisaču i, kako nezvanično saznaje Euronews Srbija, u pitanju je trinaestogdišnji meštanin tog vojvođanskog sela. Grafiti slične sadržine pojavili su se dva puta u samo nekoliko dana, a u Kisaču napominju da takav slučaj u 250 godina od doseljavanja Slovaka nisu imali.

 

Na bedemu u jednoj od sporednih kisačkih ulica, prekrečene su poruke mržnje upućene Slovacima. Ili bar delimično prekrečene. Na mestu prvog grafita koji se pojavio u četvrtak, preko crne farbe, crno ispisana poruka mržnje i danas je vidljiva.

 

Meštani Kisača javno o tome ne žele da govore. Neki otvoreno kažu – zbog straha, dok drugi ističu da za to nemaju vremena. U godini kada obeležavaju dva i po veka od doseljavanja Slovaka i osnivanja Kisača, prvi put svedoče takvom javnom iskazivanju mržnje, kažu u Mesnoj zajednici. „Nažalost, ovo je drugi put za vrlo kratko vreme. Bilo je u četvrtak, 2. marta 2023. godine, a onda u nedelju su na nekoliko mesta osvanuli grafiti iste sadržine“, rekao je za Euronews Srbija Jan Vozar, predsednik MZ Kisač. On je istakao da nikad do sada nije bilo sličnih grafita u sredini u kojoj, kako kaže, u veoma dobrim odnosima žive Slovaci, Srbi i ostali žitelji.

 

 

Policija je ustanovila da iza poruke mržnje stoji trinaestogodišnjak iz Kisača, nezvanično saznaje Euronews Srbija. U mesnoj zajednici kažu da je bilo više počinilaca. „Verujemo, prema informacijama koje smo dobili, da se radi o maloletnim licima, što nije nimalo dobro, jer treba se zapitati koja je pozadina svega toga i da li neko stoji, ne daj Bože, iza tih omladinaca“, naveo je Jan Vozar.

 

Iako je nadležno tužilaštvo delo okarakterisalo kao izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, maloletni počinilac ne može biti krivično gonjen.

 

Grafite mržnje osudio je Nacionalni savet Slovaka još 2. marta, kada su pozvali nadležne organe da reaguju. Po pojavi novih poruka, usledile su i reakcije gradonačelnika Novog Sada koji je dao hitan nalog za njihovo uklanjanje i poručio kako se nada da će policija privesti pravdi odgovorno lice, a isto su zatražile i pojedine opozicione stranke, ocenjujući da su grafiti mržnje produkt stanja u društvu, odnosno tenzija koje generiše aktuelna vlast. Matica slovačka podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog izazivanja verske i nacionalne mržnje.

 

„Ne samo zato što je to napad na Slovake, nego uopšteno napad na ljude druge nacionalnosti, ili verskog ili drugačijeg ubeđenja i to je za svaku osudu. To je nešto protiv čega, očigledno, i dalje treba da se borimo edukacijom mladih ljudi i zajedničkim radom na tome da poboljšamo celokupnu životnu situaciju ljudi“, istakao je Branislav Kulik iz Matice Slovačke u Srbiji.

 

Osim policiji i tužilaštvu, iz Nacionalnog saveta Slovaka su se zbog slučaja iz Kisača, obratili, napominju, i zaštitniku građana, kao i povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Inače, pretnje su 2021. godine uznemirile i meštane vojvođanskog naselja Begeč, i to nakon što je anonimno pismo kojim se slovačke porodice pozivaju da u roku od tri meseca napuste to mesto pronađeno u sandučetu Slovačke evangelističke crkve.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je ispisivanje grafita protiv slovačke nacionalne manjine u Kisaču, i naglasila da je važno da nadležni reaguju, pronađu i sankcionišu odgovorne, saopšteno je iz njenog kabineta.

 

Ona je rekla da je ispisivanje grafita protiv slovačke nacionalne manjine u Kisaču, već drugi put u kratkom periodu, za svaku je osudu i istakla da su multikulturalnost, multinacionalnost, tolerantnost i zajednički suživot osobenosti su kojima se Srbija i Novi Sad ponose.

 

„Ovakvi vandalski događaji ne predstavljaju pravu sliku odnosa, već čin pojedinaca koji je neophodno osuditi“, rekla je ona. Janković je upozorila da je ispisivanje poruka koje podstiču versku mržnju i nacionalnu mržnju zakonom zabranjeno, a u multinacionalnim sredinama naročito štetno, s obzirom da su to mesta koja treba da oslikavaju bogatstvo različitosti i neguju vrednosti zajedničkog života građana svih nacionalnosti i veroispovesti.

 

Oglasio se i Pokrajinski sekretariajt za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice koji je izrazio žaljenje i zabrinutost. „Uvereni smo u to da ovakav incident ne predstavlja pravu sliku međunacionalnih odnosa u Vojvodini“, navedeno je u saopštenju. Sekretarijat je apelovao na nadležne organe da preduzmu sve potrebne mere kako bi se što brže rasvetlile okolnosti u vezi sa događajem.

 

 

Izvor: Euronews

Foto: Euronews