SUBOTICA: BUNJEVCI OBELEŽILI NACIONALNI PRAZNIK – „DAN DUŽIJANCE“

+100%-

SUBOTICA: BUNJEVCI OBELEŽILI NACIONALNI PRAZNIK – „DAN DUŽIJANCE“

Prigodnim programom na subotičkom centralnom gradskom trgu, 15. avgusta 2023. godine, svečano je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine – „Dan Dužijance“

 

Na bini koja je predstavljala improvizovani salaš, ovogodišnji bandaš i bandašica, Nina Kujundžić i Nikola Skenderović, predali su hleb od novog žita predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM) dr Suzani Kujundžić Ostojić koja je, potom, hleb od novog žita predala gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću, u znak zahvalnosti za sve što čini za Bunjevce.

„Sve što volimo, još je veće ako delimo s drugima. Zato ću i ove godine kruh predati našem gradonačelniku Stevanu Bakiću. A za čega drugo, nego za ’Bunjevačku kuću’“, rekla je, tom prilikom, Suzana Kujundžić Ostojić.

Uz izražavanje zahvalnosti na hlebu koji je primio, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, podsetio da je „Dužijanca“ – velika svetkovina na kraju žetve – nastala u salašarskim porodicama ovdašnjih vrednih i marljivih ljudi. „Radeći težak paorski posao na njivi, oni su nastojali da ga obave što je moguće bolje, da bi njihov trud bio nagrađen dobrim rodom. Kako nisu mogli da utiču na vreme, često su se molili Bogu i okretali glavu u nebo da ga umilostive da im pomogne da sačuvaju rod i obezbede hleb za svoju porodicu“, kazao je Bakić. Dodao je da je poznato i da poštovanje hleba kod Bunjevaca počiva na prvoj molitvi koju nauče, ali da se primenjuje ne samo u molitvi, već i mnogim drugim životnim prilikama.

„Tesnu povezanost običaja i vere uvideo je Blaško Rajić, župnik crkve Svetog Roka, u Subotici, koji je 1911. godine obeležavanje porodnične, salašarske dužijance preneo pod svodove crkve. Prema njegovoj zamisli, 15. avgusta te godine, na Veliku Gospojinu, tridesetak konjanika je na svečan način iz polja dopratilo venac ispleten od žitnog klasja u crkvu Svetog Roka, a izabrani bandaš i bandašica su – na svetoj misi zahvalnici posvećenoj dovršetku žetve – predvodili sve koji su u okviru ove svetkovine došli da se zahvale i oduže Bogu. Na taj način, sveštenik Blaško Rajić je uveo ovaj narodni običaj u svet građanstva i liturgije“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da o tome koliko je „Dužijanca“ značajna za bunjevačku zajednicu svedoči i činjenica da je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine upravo ovaj običaj, koji u sebi nosi svečarski i duhovni karakter, proglasi za svoj nacionalni praznik.

„Iskoristio bih ovu priliku da napomenem da je Grad Subotica tokom protekle tri godine zaista mnogo uradio na očuvanju kulture, običaja i tradicije Bunjevaca. I da naglasim da sam ponosan na činjenicu da je bunjevački jezik i pismo, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika i pisma, početkom maja 2021. godine ušao u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji našeg grada“, rekao je Bakić.

Izvor: alo.rs

Foto: Grad Subotica