Susret ispod lipa

+100%-

Susret ispod lipa

 

U subotu 17. juna u Slovačkom kulturnom centru „Pavel Jozef Šafarik“ u Novom Sadu održan je 46. Susret ispod lipa – tradicionalni susret mladih pisaca i slikara, koji svoje radove objavljuju u omladinskom časopisu „Vzlet“.

 

Susretu je prethodilo otvaranje izložbe radova, koja je do sada imala likovni karakter. Ove godine je među izloženim slikama dominirala fotografija, što je karikaturista Nikola Petkov ocenio kao sasvim očekivanu pojavu s obzirom na vreme u kojem živimo.

 

Kao i svake godine i sad su proglasili najbolje mlade pisce i slikare.

 

Komisija koja je vrednovala likovne radove radila je u sastavu: Michal Đurovka, akademski slikar, Vladimir Valenćik, likovni kritičar i Nikola Petkov, karikaturista. Za najbolje je proglasila radove Marine Jonaš iz Kovačice, čije slike prema mišljenju komisije obiluju bojama, šarenolikošću i vidljivim talentom.

 

Tročlana komisija je vrednovala i literarne radove. Prema mišljenju Marte Součkove, lektorke slovačkog jezika i kulture na Odeljenju slovačkog jezika u Novom Sadu i književne kritičarke iz Slovačke, Marije Klapakove iz Slovačke i Lađislava Čanjija, pesnika, najuspešnija među mladim autorima je bila Hana Čižik iz Kovačice. U skladu sa svojim godinama napisala je prozu u kojoj je pokazala talenat za koncipiranje dijaloga a posebno je pohvaljen njen smisao za dočaranje atmosfere.

 

Osim druženja sa svojim vršnjacima iz cele Vojvodine „Susret ispod lipa“ omogućuje i druženje sa piscima. Ovaj put se sa mladim umetnicima družila Maria Kotvašova-Jonašova, koja spada među najpopularnije pisce tinejdžera. Govorila je o svojim knjigama a mladim početnicima je uputila nekoliko dobrih saveta koje će sigurno koristiti tokom pisanja.

 

Subotnje druženje su učesnici Susreta završili na Petrovaradinskoj tvrđavi, tačnije u ateljeu slovačkog akademskog slikara Pavela Popa.

 

Foto: Hlas ljudu