SVEČANI PRIJEM ZA PRVAŠE

+100%-

SVEČANI PRIJEM ZA PRVAŠE

U Hrvatskom domu – Matici održan je 1. rujna 2023. godine svečani prijam za prvaše koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. Riječ je o 35 prvaša upisanih u pet osnovnih škola – dvije u Subotici, Tavankutu, Đurđinu i Monoštoru. Prijam je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji uz potporu Udruge „Naša djeca“ i HPD-a „Bela Gabrić“ iz Subotice.

 

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić u svom je obraćanju, ispričavši poučnu priču, prvašima poručila kako polaskom u školu kreću na novo putovanje ali da na tom putu neće biti sami već će o njima, uz obitelji i škole, brinuti i hrvatske institucije u Srbiji te matična država Hrvatska.

 

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislav Žigmanov prvašima je poželio da im školovanje prođe na način da postanu veliki ne samo u znanjima i fizičkom rastu već i u dobroti.

 

„Učiteljice, nastavnici, učite ih, prenosite znanje, i navikavajte da unutar sebe grade zajedništvo i prijateljstvo, da budu pošteni i dobri ljudi“, poručio je Žigmanov dodavši kako je sustav tu da osigura kvalitetu obrazovanja na hrvatskom jeziku ali „ne zato da bi bili drukčiji od drugih“ već „da bi vlastito sačuvali kao vrijedno“.

 

Naglasio je i kako Republika Srbija, čiji dužnosnici iz dvaju ministarstava nazoče ovoj svečanosti, stvara sve pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava u području obrazovanja. „Nismo sami, tu smo svi da budemo podrška, da stvaramo još više kvalitetnih sadržaja kada je u pitanju vaše cjelovito obrazovanje i rast“, poručio je on.

 

Događaju je nazočila i državna tajnica Ministarstva prosvjete Republike Srbije Annamária Vicsek koja je u svojem obraćanju istaknula mogućnost ali i važnost školovanja pripadnika nacionalnih manjina na materinskom jeziku.

 

„Izuzetno je važno da vi kao roditelji koristite tu zakonsku priliku da svoju djecu upisujete u škole na hrvatskom nastavnom jeziku. To je jedini način da oni savladaju svoj materinski jezik, nauče čitati i pisati na njemu, što je jedna od najbitnijih stvari za razvoj samopoštovanja, samovrednovanja ali i nacionalne kulture. Želim vam uspješnu školsku godinu i računajte na nas u ministarstvu“, kazala je Vicsek te dodala kako se nada i daljnjoj dobroj suradnji s HNV-om.

 

Svi prvaši dobili su besplatne udžbenike, bon-vaučer u vrijednosti od 10 000 dinara za kupnju školske opreme kao i prigodne darove u vidu torbi i majica za tjelesni, bočica za vodu, kutija za užinu, držača za olovke, naljepnica…

 

Prateći program, sačinjen od pjesme, plesa, igrokaza i recitiranja, izveli su učenici hrvatskih odjela. Mališane je u Matici dočekao i popularni Hrcko.

 

Prijmu prvaša, među ostalim, nazočili su i predstavnici NIU-a „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, vijećnici HNV-a te ravnatelji škola.

 

Izvor: HNV

Foto: HNV