Učenici iz Prijepolja posjetili BNV

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je studijsko putovanje za 200 učenika osnovnih škola iz Prijepolja koji izučavaju bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet na izložbu tradicionalnog streličarstva „Kemankeš“.

 

Cilj putovanja je da se učenici upoznaju sa radom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, vide dio zajedničkog kulturnog nasljeđa koje Bošnjaci dijele sa Turskom i posjete kulturno historijske znamenitosti Novog Pazara.

 

Predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin je pozdravio đake, nastavnike i učitelje poželio im dobrodošlicu i istakao da je izložba koju imaju prilike da vide dio i bošnjačke kulture. „Luk i strijela su dio naše zajedničke kulture sa turskim narodom i vi imate tu priliku da vidite ovu izložbu koja je do sada izložena samo u Sarajevu i Beogradu. Drago mi je što ste došli ovdje i želim vam sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost.“

 

Postava izložbe tradicionalnog streličartsva „Kemankeš“ trajat će do 24. maja 2018. godine, svi zainteresovani mogu je pogledati u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i saznati više o streličartsvu.

 

Izvor: BNV

 

Kategorije: Bošnjačka zajednica