Uspješno realizovan projekat studijskog putovanja u BiH

+100%-

Uspješno realizovan projekat studijskog putovanja u BiH

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Udruženjem za mir, obrazovanje i kreativnost iz Bosne i Hercegovine, organizovalo je studijsko putovanje za učitelje i nastavnike koji su doprinijeli implementaciji nastave na bosanskom jeziku kao i nastavnike čija su djeca ostvarila odličan rezultat na opštinskom takmičenju.

 

Učitelji i nastavnici koji vrše nastavu na bosanskom jeziku otputovali su 6. maja u Bosnu i Hercegovinu u cilju osnaživanja i unaprijeđivanja nastave na bosanskom jeziku, te razmjene primjera pozitivne prakse u nastavi. Prosvjetni radnici iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja u Sarajevu su imali priliku posjetiti Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine, mezar rahmetli Alije Izetbegovića, bivšeg predsjednika BiH i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu gdje su prisustvovali predavanju „Metode analize poezije Bošnjaka na orijentalnim jezicima“ doc. dr. Mehrudina Rebihića.

 

U Tuzli su obišli osnovnu školu „Brčanska Malta“ gdje su imali priliku prisustvovati času nastave bosanskog jezika. Kasnije im je upriličena posjeta Bošnjačkoj kulturnoj zajednici „Preporod“ kao i prisustvovanje promociji romana Mehmeda Pargana „Grad u cvatu magnolije“. Kao krajnje aktivnosti studijskog putovanja nastavnici i stručni saradnici za nastavu na bosanskom jeziku posjetili su Zvornik i prisustvovali predavanju o bosanskom jeziku od strane prof. dr. Osmana Halilovića i profesora bosanskog jezika Mehmeda Pargana.

 

Obilaskom Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, učitelji i nastavnici su završili svoje studijsko putovanje.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica