Usvojen Godišnji plan, imenovana povjerenstva

+100%-

Na devetoj po redu sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća su jednoglasno i bez veće rasprave, donijeti Godišnji i Financijski plan rada HNV-a za ovu godinu, imenovana nova Povjerenstva te donijet novi Poslovnik o radu Vijeća.

 

Plan Vijeća

Plan Vijeća izrađen je na temelju predizborne programske platforme Liste HRvati ZAjedno koja je pobijedila na izborima za HNV i sada vodi to tijelo manjinske samouprave. Među brojnim planovima HNV-a za ovu godinu istaknuti su stavljanje u funkciju Spomen-doma Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu, osnivanje hrvatskog Obrazovno-odgojnog Centra kao pravnog tijela i početak osiguravanja financijskih sredstava za njegovu izgradnju, osiguravanje adekvatnog prostora za smještaj NIU Hrvatska riječ iz Subotice, izrada strategija vezanih za informiranje i službenu uporabu jezika i pisma, osnivanje rekreacijsko-edukacijskog centra na Hrvatskom primorju, obilazak lokalnih zajednica (gradonačelnika i predsjednika općina).

 

U području obrazovanja istaknuti su još i izrada programa nastave i učenja, njihove dopune, izrada i prijevodi te odobravanje udžbenika, stručno usavršavanje i osnaživanje kadra, proširenje mreže vrtića i škola, te obogaćen program izvannastavnih aktivnosti, a u području kulture – sagledavanje specifičnih potreba i mogućnosti udruga te početak rada na popisu materijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji. Kada je u pitanju službena uporaba jezika i pisma, naveden je i plan izrade brošure o pravima u tom području, jer su pripadnici hrvatske zajednice nedovoljno upoznati s ovim segmentom svojih manjinskih prava.

 

Financijski plan HNV-a

Usvojeni Financijski plan HNV-a baziran je na prošlogodišnjem i iznosi oko 26 milijuna dinara. Od toga su troškovi redovite djelatnosti u četiri područja (obrazovanje, kultura, informiranje te službena uporaba jezika i pisma) oko 15 milijuna, a stalni troškovi (zarade, honorari, doprinosi, komunalije…) oko 11 milijuna dinara.

 

Oko 18 milijuna dinara se, prema planu, očekuje iz državnog proračuna (Republika Srbija, AP Vojvodina i Grad Subotica), a ostali dio bi trebao biti osiguran iz dotacija te sudjelovanjem na natječajima. Po riječima predsjednika Izvršnog odbora Lazara Cvijina, koliko će sredstva biti dobiveno ove godine iz proračuna ovisit će o novom bodovanju koje predviđa nadležni Zakon, a rezultati će biti poznati tek krajem ožujka. Također, novi zakon donosi još jednu izmjenu: njime je predviđeno da 50 posto sredstava dobivenih iz državnog proračuna ide na redovitu djelatnost a druga polovica na stalne troškove, što, kako ističe Cvijin, otežava rad Vijeća.

 

Usvojen je i novi Poslovnik o radu HNV-a, kako je naglašeno, trebao bi osigurati operativniji rad toga tijela.

 

Povjerenstva HNV-a

Na sjednici su imenovana i povjerenstva HNV-a. Aktualni saziv HNV-a će imati devet takvih tijela, a to su: Povjerenstvo za propise, predstavke i žalbe (predsjednica Mirjana Stantić iz Subotice), Povjerenstvo za financije i proračun (predsjednik Lazar Cvijin iz Subotice), Povjerenstvo za promicanje gospodarske suradnje (predsjednik Neven Orčić iz Subotice), Povjerenstvo za sport (predsjednik Ivan Budinčević iz Subotice), Povjerenstvo za praćenje povreda manjinskih prava u Republici Srbiji (predsjednik Darko Baštovanović iz Beočina), Povjerenstvo za mladež (predsjednik Marin Piuković iz Subotice), Povjerenstvo za rodnu ravnopravnost (predsjednica Bernadica Ivanković iz Subotice), Povjerenstvo za odnose sa crkvom (predsjednik Mato Princip iz Beograda) i Povjerenstvo za dodjelu priznanja Hrvatskog nacionalnog vijeća (predsjednik Mirko Ostrogonac iz Žednika). Sva povjerenstva imaju po sedmero članova.

 

Za novu tajnicu HNV-a izabrana je Mirjana Stantić, diplomirana pravnica iz Subotice. Predstavljajući se vijećnicima, ona je kazala kako kao uposlenica OŠ Matko Vuković, u kojoj postoji obrazovanje na hrvatskom nastavnom jeziku, već godinama uspješno surađuje s HNV-om te dodala kako nada da će opravdati ukazano povjerenje Vijeća. Ovim odlukama zaokruženo je pitanje kadrovskih rješenja u novom HNV-u.

 

Sjednici je nazočilo 25-ero od ukupno 29-ero vijećnika. Bila je ovo prva sjednica u novom sazivu Vijeća održana izvan Subotice, a domaćin je bio HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Ovom je prigodom najavljeno da će dio sjednica biti održavan i u drugim mjestima u kojima postoji aktivnija lokalna hrvatska zajednica.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Kategorije: Hrvatska zajednica