VIŠE OD 30 ODSTO ROMSKE DECE U SRBIJI NE ZAVRŠI NI OSNOVNU ŠKOLU

+100%-

VIŠE OD 30 ODSTO ROMSKE DECE U SRBIJI NE ZAVRŠI NI OSNOVNU ŠKOLU

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana obrazovanja, da obezbeđivanje inkluzivnog i pravičnog kvalitetnog obrazovanja za sve predstavlja ključan preduslov za ostvarenje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti i iskorenjivanja siromaštva.

Kako se navodi u saopštenju te fondacije, posebno je važno obezbediti podršku pripadnicima ranjivih grupa kako bi imali pristup kvalitetnom obrazovanju na svim nivoima.


„Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem najmanje su obuhvaćena deca iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom: siromašne, sa nižim obrazovnim statusom, iz seoskih sredina i romske nacionalne manjine. Upravo njima je najviše potrebno podsticanje ranog razvoja“, naveli su iz FCD.


Istakli su da je istraživanje Unicefa pokazalo da 10,5 odsto dece iz najsiromašnijih sredina u Srbiji, kao i pet odsto dece iz romskih naselja uzrasta tri do pet godina pohađa predškolsko vaspitanje i obrazovanje.


Procenat upisa u osnovnu školu za decu iz romskih naselja bio je 69,1 odsto (opšta populacija 97 procenata), neto stopa pohađanja osnovne škole za romsku decu je 84,9 posto (opšta populacija 98,5 procenata), a stopa završavanja osnovne škole za romsku decu je 64 odsto (opšta populacija 97,1 posto)“, navodi se u saopštenju.


Naglasili su i da je u seoskim sredinama značajno osipanje pri prelasku u peti razred osnovne škole, najčešće zbog udaljenosti škole i nedostupnog javnog prevoza do škole.

 

„Deca iz socio-ekonomski ugroženih kategorija u mnogo manjem procentu pohađaju srednju školu u odnosu na vršnjake iz porodica sa boljim socio-ekonomskim statusom: 79 procenata dece čije majke nemaju osnovno obrazovanje ili imaju samo osnovnu školu (u odnosu na 97 posto dece čije majke imaju visoko obrazovanje), 79 odsto učenika iz najsiromašnijih domaćinstava (u odnosu na 98 procenata dece iz najbogatijih), 22 odsto dece iz romskih naselja“, naveli su iz FCD.


U saopštenju su pozvali na dodatne napore svih relevantnih aktera u društvu kako bi se obezbedilo inkluzivno, pravično i kvalitetno obrazovanje za sve i izgradili održiva budućnost i razvoj.


„Agenda 2030 UN proklamuje besplatno predškolsko, osnovno i srednje, i pristupačnije univerzitetsko obrazovanje, podizanje nivoa uključenosti, posebno najosetljivijih grupa, u obrazovni sistem i dostupnost celoživotnog učenja“, piše u saopštenju.

 

 

Izvor: nova.rs

Foto: nova.rs