„VOJVOĐANSKA BAJKA“

+100%-

„VOJVOĐANSKA BAJKA“

Na naše veliko zadovoljstvo, zahvaljujući Savezu jevrejskih opština Srbije, 13. avgusta 2021. organizovali smo još jedan u nizu predivnih međuopštinskih susreta Ženskih sekcija, na zaista izuzetnim lokacijama nedirnute prirode.

 

Pedeset učesnica iz jevrejskih optšina Beograd, Pančevo, Novi Sad i Zrenjanin je prisustvovalo našem događaju. I pored visokih temperatura uspeli smo da provedemo kvalitetno vreme zajedno. Ovog puta na radost prisutnih nam se pridružio i naš rabin Isak Asiel.

 

Vodič Milan Gočmanac iz udruženja “Upoznaj Srbiju” pripremio je autentičan ugođaj – posetu dvorcu Kaštel u Ečkoj, vožnju brodićem po specijalnom rezervatu  prirode „Stari Begej – Carska bara“, obilazak etno sela “Tiganjica” gde smo ručali u poznatom restoranu “Trofej”.

 

Posetili smo čuveni Kaštel u Ečkoj gde smo imali prelepu turu sa vodičem kroz koju smo otkrili veoma zanimljive istorijske podatke o dvorcu „Kaštel“ i porodici Lazar koja ga je podigla. Saznali smo da je na svečanom otvaranju dvorca 29. avgusta 1820. svirao Franc List, koji je tada bio devetogodišnji dečak. Prelep istorijski vremeplov nam je ulepšao dan, dok smo se šetali kroz park Kaštela.

 

Poseban užitak bio nam je priređen u specijalnom rezervatu prirode „Stari Begej – Carska bara“ gde su nas dočekali lokalni rendžeri, čuvari rezervata. Reka Stari Begej, nedirnuta priroda, livadske šume, karakteristične stepe, slana tla, listopadne šume kao iz bajki, i oko 150 raznih vrsta ptica čine ovaj ambijent u kome smo uživali. Vožnja brodićem bila je neverovatna, vegetacija bujna, a imali smo sreće da vidimo kormorane o kojima nam je kapetan pričao, kao i sivu i belu čaplju.

 

Nakon obilaska rezervata prirode bili smo u etno selu “Tiganjica”.  Kompleks se sastoji iz više celina sa ogromnim vrtom, gde smo posetili ergelu konja i mini zoo vrt.

 

Svečani ručak nam je bio serviran u restoranu “Trofej”, gde smo uživali u lokalnim specijalitetima. Na kraju nam je poslužena pita od jabuka koja se tradicionalno jede prstima kako su nam lokalci objasnili, jer je tako slađe.

 

Tamburaši su svirali na uvce prisutnima, atmosfera je bila prelepa, bilo je veoma veselo što nam je i bio cilj. Nakon ručka prešli smo u vrt gde smo pili kafu i nastavili naše druženje.

 

Želimo da se zahvalimo svima vama koji ste se pridružili i učinili ovaj susret još lepšim. Potrudićemo se da vas i drugi put obradujemo nekim novim druženjem, kvalitetnim sadržajem i autentičnim ambijentom.

 

 

Izvor: SJO

Foto: SJO