ZA PROJEKTE OBRAZOVANJA 78 ORGANIZACIJA NACIONALNIH MANJINA DOBILO 30 MILIONA DINARA

+100%-

ZA PROJEKTE OBRAZOVANJA 78 ORGANIZACIJA NACIONALNIH MANJINA DOBILO 30 MILIONA DINARA

Organizacije nacionalnih manjina njih 78 koje žive i rade u Srbiji dobilo je 30 miliona dinara za finansiranje projekata iz oblasti obrazovanja. Sredstva su dodeljena 19. oktobra 2021. godine iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za 2021. godinu, a predstavnici tih organizacija potpisali su ugovore sa predstavnicima ministarstva za ljudska i manjinska prava, nakon sprovedenog konkursa.



„Ministarstvo gradi politiku ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“ izjavila je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i dodala „Naša je posebna radost što jedan dobar deo tih programa predstavlja interkulutralni, multikulturalni, većinsko – manjinski projekat, koji kaže u svojoj prirodi „Mi smo manjina, mi živimo zajedno sa većinom, ovo je naša kultura, naš jezik, naši običaji, ovo smo mi i želimo da o tome šta smo mi i ko smo mi, mnogo više zna većina“.



Mađarski kulturni centar „NEPKER“ iz Subotice, koji folklornu sekciju ima već 75 godina, za ovu godinu priredio je izložbu narodnih nošnji koje se nose u Vojvodini. Ona će građanima biti predstavljena kao putujuća revija, uz koju će biti predstavljene i informacije o nošnjama, njihovom poreklu i tome kako su nastale, kaže direktorka Mađarskog kulturnog centra, Hajnalka Bodrogi.



„Nije bilo jednostavno. Trebalo nam je više od godinu dana da mi sakupimo te originalne narodne nošnje i da napravimo selekciju šta da predstavimo na izložbi i u Mađarskom kulturnom centru napravili smo već jednu izložbu, da vidimo kakva je reakcija, a ona je jako lepa, jako se sviđa deci“, navodi Hajnalka Bodrogi.



Rumunski centar za demokratske institucije i ljudska prava za narednu godinu planira muzičko scenski spektakl, kojim će obeležiti to što su Temišvar i Novi Sad evrospke prestonice kulture, uz redovne likovne kolonije i božićne programe za decu rumunske manjine. Podsećaju i na već realizovan projekat, orjenitsan ka zapošljavanju mladih na selu“Prva šansa”.



„Probali smo u različlitim selima da ukažemo na mogućnost, ne samo otvaranja malih i srednjih preduzeća, nego da i oni preuzimaju inicijativu, da bi mogli da se stvore uslovi opstanka mladih na selu, kaže Marčel Dragan i dodaje „Ako  imaš neku ekonomiju u jednom selu, onda imaš mogućnost razvoja i sporta i kulture i svih drugih oblasti u jednom naseljenom mestu“.



Ovo je peti put za redom da se sredstva dodeljuju organizacijama, ustanovama i udruženjima manjina, ali čitav posao prvi put sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: rtv.rs