Zahtev opštini Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu

+100%-

Pravni tim Crnogorske partije uputio je pismo predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu u kojem od njega zahteva da ta lokalna samouprava do kraja septembra uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu.

 

Ta partija je u saopštenju podsetila da je promenom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma lokalna samouprava obavezna da uvede u ravnopravnu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko je procenat njenih pripadnika na toj teritoriji 15 odsto.

 

„U opštini Vrbas, po poslednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine“, piše u saopštenju.

 

U toj partiji očekuju da će opština Vrbas ispuniti svoju zakonsku obavezu u roku od 90 dana, kako je propisano zakonom, odnosno najkasnije do 28. septembra.

 

Opštine Vrbas i Mali Iđoš jedine su opštine u Srbiji koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu. U opštini Mali Iđoš crnogorski jezik je uveden 2010. godine na zahtev Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

 

Izvor: 021

Kategorije: Crnogorska zajednica