„Zašto država preti Bošnjacima?“

+100%-

„Zašto država preti Bošnjacima?“

„Zašto država preti Bošnjacima“

narandzasta-tanka

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pita Vladu zašto upućuje pretnje Bošnjacima u Sandžaku.

narandzasta-tanka

Enis-Imamovic-8

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pita Vladu zašto u toku kampanje za izbor Bošnjačkog nacionalnog veća državni vrh upućuje pretnje Bošnjacima u Sandžaku, podstičući i šireći atmosferu straha”.

Imamović je u delu sednice, kada poslaici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja vladi, rakao da je direktan rezutlat toga to što “ovih dana, iz drugih delova Srbije i sa ukrajinskih ratišta, Bošnjacima Sandžaka stižu pretnje od strane militantih grupa srpskih četnika, koji najavljuju svoj dolazak i marširanje Novim Pazarom 23. oktobra”.

To je, podsetio je Imamović, samo tri dana pred izbore za nacionalne savete nacioanih manjina.

“Sve to, bilo planirano ili ne, predstavlja objektivnu opastnost za Bošnjake u Sandžaku”, rekao je on.


Imamović je u prilog svojoj tvrdnji da državni vrh upućuje prretnje Bošnjacima naveo da je “najpre je u sredu, 24. septembra, prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić uputio pretnje Bošnjacima, a zatim je tu istu pretnju, znatno oštriju, sutradan ponovio i premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije”.

Prema njegovim rečima, iste te pretnje ponovio je i ministar unustrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je “zvanično obavestio javnost o slanju službi bezbednosti u sve gradove i opštine u Sandžaku“.


“Zabrinavjajuće je to što je Vučić posebno naglasio asocijaciju na Republiku Srpsku, na 61 opština i dva grada u kojima je počinjen genocid i etničko čišćenje nad Bošnjacima, on se tada osvrnuo i na tri opštine u Sandžaku gde je represivnim merama režima promenjen nacionali sastav u tim opštinama na štetu Bošnjaka”, dodao je Imamović. 

Takve pretnje, smatra posalnik SDA Sandžaka, daju lošu poruku svim građanima i mogu se tumačiti kao govor mržnje usmeren protiv kampanje za izbor Bošnjačkog nacionalnog veća, kao i podsticanje neprijateljstva i netrpeljivosti protiv tog naroda.

“Sa kojim ciljem i na osnovu čega su premijer Vučić, potpedsednik Dačić i ministar policije Stefanović lično uputili pretnje Bošnjacima, sa kojim ciljem su upućene službe bezednosti u gradovae i opštine u Sandžaku i sve to u vreme izborne kampanje za izbor Bošnjačkog nacionalnog veća”, ponovio je pitanje Imamović.

Premijer Srbije je krajem septembra, reagujući na zalaganja lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina za autonomiju Raške oblasti po principu Južnog Tirola, rekao da nije zabrinut tim pozivima, ali da je takvo ponašanje neodgovorno.

„Država Srbija će preduzimati sve mere u skladu sa zakonom i Ustavom. Ali, pogledajte koliko je to neodgovorno ponašanje. Samo tri opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom koje pazimo, čuvamo i sa kojima želimo da radimo“, rekao je premijer i zapitao kakav bi odgovor Ugljanina bio na to što neki neodgovorni ljude govore o 61 opštini i dva grada u Republici Srpskoj.

Dačić je, takođe reagujući na zahtev SDA o autonomiji Sandžaka, rekao da se izjavama o autonomiji kao ustavnom pravu građana, u stvari zamjenjuju teze i raspiruju tenzije na prostoru Raške oblasti ili Sandžaka.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Sedam dana