13. Sandžački književni susreti

+100%-

13. Sandžački književni susreti

Bošnjačko nacionalno vijeće započelo je obilježavanje 20. novembra – Dana Sandžaka – organizovanjem 13. Sandžačkih književnih susreta (SAKS 2019). Ovogodišnje susrete otvorio je potpredsjednik Vijeća, dr. Fuad Baćićanin, koji je tom prilikom rekao da su književni susreti idealna prilika da oživimo ideju povezivanja ljudskih sličnosti i upoznavanja različitosti kroz pisanu riječ.

 

„Lijepa pisana riječ je najbolji trag vremena u kojem jedna generacija živi i odrasta. Vjerujem da će i ovogodišnji književni susreti nastaviti da izgrađuju neraskidive veze između učesnika, vas koji kazujete lijepe riječi i nas koji vas slušamo, te da ćemo svi nakon ovog blagdana postati bogatiji,“ – istakao je potpredsjednik Baćićanin.

 

Na ovogodišnjem SAKS-u predstavilo se petnaest književnika iz Sandžaka, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, te predstavnici nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

 

Sandžački književni susreti (SAKS) su nacionalna kulturna manifestacija sandžačkih Bošnjaka koja se tradicionalno organizuje u okviru obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka. Namjera BNV je da ovim susretima doprinese afirmaciji i popularizaciji sveukupnog književnog stvaralaštva Bošnjaka i bosanskog jezika, kao maternjeg jezika sandžačkih Bošnjaka. 20. i 21. novembra 2006. godine, u okviru obilježavanja Dana Sandžaka, održani su prvi Sandžački književni susreti. BNV je tada osnovalo i ustanovilo jednu novu manifestaciju, jednu novu instituciju očuvanja pjesničkog i uopšte književnog izražaja.

 

Književni susreti održani 19. novembra dio su cjelonedjeljnog obilježavanja jednog od najznačajnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka. Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika. Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vjera, te i prvi put u našoj historiji izabrano je pet žena. Tada je formiran i Izvršni odbor ZAVNOS-a, sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom.

 

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 28. septembar – Dan Bošnjaka.