Osvećenje Spomen-obeležja Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku

+100%-

Osvećenje Spomen-obeležja Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku

 

U Bačkom Jarku danas je 6. maja pomen nevino stradalim žrtvama nemačke nacionalnosti u periodu 1944. do 1948. godine, kao i osvećenje Spomen-obeležja, posvećenog ovim stradanjima.

 

Pomenu je prisustvovao predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupšine APV Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, direktor Konrad Adenauer fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes, kao i predstavnici Udruženja Podunavskih Švaba.

 

U ime Skupštine AP Vojvodine, venac na spomen-obeležje položili su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednici Skupštine APV Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, Ivan Stijepović i generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac.

 

Nosioci ovog projekta su Savezno udruženje Podunavskih Švaba u Nemačkoj, Opština Temerin i Nemačko udruženje „St. Gerhard“ iz Sombora, uz podršku Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji.

 

Predsednik Udruženja Podunavskih Švaba u Nemačkoj Hans Supric istakao je da je podizanje i osvećenje ovog spomenika, istovremeno i akt pijeteta prema nevino stradalim civilima i dokaz za to da međusobno lečenje rana koje su strašni događaji naneli donosi rezultate. On je dodao da ovaj spomenik treba da bude simbol i putokaz ka zajedničkoj Evropi, u kojoj će svi narodi moći da žive u miru.

 

Izvor: Pokrajinska vlada