FESTIVAL „LETI PESMA, LETI“ ON LINE

+100%-

FESTIVAL „LETI PESMA, LETI“ ON LINE

Od 26. do 30. decembra 2020. godine, usled svetske pandemije koronavirusa, održan je celomanjinski festival novih dečjih kompozicija u popularnom muzičkom žanru poznat kao ,,Leti pesma, leti” sa sedištem u Kovačici. U gotovo celogodišnjoj vanrednoj situaciji, kada je bilo potrebno pronaći adekvatne načine komunikacije i održati društvenu distancu, organizatori i realizatori festivala su se veoma uspešno prilagodili savremenoj informacionoj tehnologiji i pogodnostima najsavremenijih aktuelnih aplikacija. U tom smislu je u velikoj meri dao svoj doprinos Željko Suhanek, koji je pravio aranžmane, zvučne i videosnimke svih pesama i takođe potpisao celokupnu produkciju. Festival je tokom pet dana trajao putem You Tube kanala, gde je izvedeno svih trinaest pesama.


Dom kulture ,,3. oktobar” i Osnovna škola ,,Mlada pokolenja“ u Kovačici potpisali su organizaciju a festival su podržali i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Kancelarija za Slovake u inostranstvu. Uprkos činjenici da se te godine nije održao uživo, i onlajn forma festivala takođe je imala svoju jedinstvenost. Ne samo da je dobio na popularizaciji, jer ga je mogla pratiti gotovo celosvetska javnost, koja je ujedno mogla da doprinese i svojim glasovima. Pesme je vrednovao i žiri koji su činili iskusni stručnjaci i ljubitelji muzike. To su bili: Pavel Tomaš stariji, Pavel Tomaš mlađi, Pavel Đuriš i Ivan Bapka. Tekstove pesama ocenila je profesorka slovačkog jezika i književnica Marija Kotvašova Jonašova.


Prema oceni stručnog žirija, najuspešniju kompoziciju potpisao je Vladimir Kovač iz Bačke Palanke kao autor kompozicije ,,Majka Zemlja”. Druga nagrada pripala je kompozitorki Adeli Opšustovoj iz Aradca za pesmu ,,Pruži mi ruku” a treća je bila Anita Hlavata iz Padine za pesmu ,,Izgleda ljubav”. Kada su u pitanju najuspešniji izvođači festivala – prvanagrada pripala je Hani Barcovoj iz Kovačice, druga Katarini Valovcovoj iz Kovačice i treća Simoni Sikorovoj iz Bačkog Petrovca. Mihal Kanja iz Selenče osvojio je nagradu za najuspešniji tekst pesme ,,Velili snovi male dečice”.


Publika je takođe značajno doprinela svojim glasovima. Registrovan je bio ne samo svaki „lajk“, već i svako praćenje pesme. Tako je zbirom svih poena najviše glasova dobila pesma ,,Osmeh pod maskom” autorke i tekstopisca profesorke muzike Marine Kanjove iz Bačkog Petrovca koju je izvela Simona Sikorova takođe iz Bačkog Petrovca. Drugu nagradu publike osvojila je pesma ,,Pruži mi ruku” Adele Opšustove koju je otpevao Bojan Čorba iz Belog Blata.

 

Izvor: NS slovačke nacionalne manjine

Foto: NS slovačke nacionalne manjine