BNV: Razgovori o nastavku dobre saradnje

+100%-

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predvođena predsjednikom Vijeća, dr. Sulejmanom Ugljaninom boravila je danas u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

 

Na sastanku sa predsjedavajućom Skupštine i premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Aidom Obuća i Emirom Okovićem, razgovarano je o međusobnoj saradnji sa posebnim osvrtom na kulturu i sport, a na osnovu nedavnog sporazuma Vlade sa Gradom Novi Pazar, Sandžak, Rebublika Srbija.

 

„Saradnja sa Bosansko-podrinjskim kantonom odvija se u svim oblastima života. Imamo mnogo zajedničkih projekata i mi smo danas ovdje kako bi smo razgovarali o aktualnoj situaciji i razvoju naših zajedničkih projekata, a jedan od najznačajnijih za našu budućnost jeste jedna nova cestovna komunikacija. Taj prsten koji treba da se uradi jeste izlazak Sarajevo-Goražde, a i ovaj zatvoreni prsten koji će ići do Sandžaka i do Koridora 11, do Beograda. To ne zavisi od nas, međutim tu smo da tu stvar afirmišemo i u Sarajevu, Sandžaku, Beogradu i ovdje u Goraždu“ – istakao je predsjednik Ugljanin.

 

Opredjeljenje Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je uspostava međusobne saradnje na svim nivoima, među kojima je i ova sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem. „Između ostalog, saradnja je vezana za oblast kulture i sporta, a kasnije u nadogradnji i nekih turističkih sadržaja i ostalog. Zaključak sastanka je prije svega pokretanje aktivnosti u tom pravcu i potreba učešća naših sportista na narednim Sandžačkim igrama, te generalno, razvijanje pitanja pozicioniranja BPK Goražde u budućim cestovnim koridorima. Znamo već poznatu priču o brzoj cesti, odnosno autoputu Sarajevo-Beograd, te smo još jednom istaknuli činjenicu da mi imamo jedan zaseban proces koji vodimo, a koji je izašao u određenoj materijalizaciji jako visoko, tako da se može staviti u kontekst postojećih rasprava širih koridora“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

 

Prema riječima predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Aide Obuće, nakon potpisivanja sporazuma između Vlade BPK Goražde i Bošnjačkog nacionalnog vijeća prošle godine, redovno se održavaju sastanci kako bi se rezimirali rezultati šta je to do sada urađeno, a šta je potrebno uraditi u narednom periodu. Dosadašnja saradnja ocijenjena je kao veoma kvalitetna, uzimajući u obzir činjenicu da se pojavom nekog problema iznađe i adekvatno rješenje.

 

„Ono što me jako raduje jeste da se svaki put potencira povezanost između Sandžaka i BPK Goražde. Jedan od najvećih problema jeste taj da se Bošnjaci u Sandžaku bore za bolja i kvalitetnija prava. Tu borbu i mi imamo u nekim dijelovima BiH kada je u pitanju bosanski jezik što je bio problem Bošnjaka u Sandžaku, ali raduje me saznanje da su se oni uspjeli izboriti da se u svim osnovnim i srednjim školama uči bosanski jezik. Takođe, jako je bitno da ta saradnja postoji i na sportskom planu i mi smo već dogovorili neke kvalitetnije korake koje je potrebno poduzeti u narednom periodu“- izjavila je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća. Mnogo je projekata koji bi se trebali realizovati u narednom periodu, a koji su od velikog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Sandžak.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica