Ambasador EU u posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću

+100%-

Ambasador EU u posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću

 

Šef Delegacije EU u Srbiji, NJ.E. Majkl Davenport, sa saradnicima posjetio je 2. novembra Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća.

 

bnv-den1-minGospodin Davenport je upoznat sa zahtjevima sadržanim u odlukama BNV-a od 17. oktobra 2016. godine, neophodnosti korekcija Akcionog plana za nacionalne manjine, potrebom institucionalizacije Koordinacije nacionalnih vijeća, zahtjevima za usaglašavanje nacionalne strukture u državnim i pravosudnim organima u sandžačkim opštinama, kao i sa zahtjevom za razrješenje predsjednika Osnovnog suda u Novom Pazaru.

 

Ambasador Davenport je istakao opredjeljenost EU da podrži lokalni razvoj i preduzetništvo u jugozapadnoj Srbiji uključujući i kroz program Evropski PROGRES. On je također naglasio važnost politike regionalnog razvoja u kontekstu priprema Srbije za pristupanje u članstvo  EU.

 

bnv-den2-minSastanku su ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovali potpredsjednici Vasvija Gusinac i Muhedin Fijuljanin, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Hasim Mekić, te sekretar Ahmedin Škrijelj.

 

Sastanak sa rukovodstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća je upriličen u okviru dvodnevne posjete Delegacije EU Sandžaku, odnosno obilaska projekta finansiranih od strane Evropske unija preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

 

Izvor: BNV