Dogovoreno i ostvareno

+100%-

Dogovoreno i ostvareno

Od sljedeće školske godine 2018./19. srednjoškolcima će biti dostupno pet profila na hrvatskome jeziku u Subotici, od kojih su tri nova. Osim već postojećeg općeg smjera u Gimnaziji Svetozar Marković i jednoga profila u Politehničkoj školi, od jeseni na hrvatskome jeziku nastava će se odvijati i u jednome odjelu u Srednjoj medicinskoj školi, smjer medicinska sestra – odgojitelj te u dva odjela u Politehničkoj školi, smjer Tehničar grafičke dorade i Tehničar tiska te Izvođač instalaterskih i završnih građevinskih radova.

 

Ovaj veliki korak naprijed kada je ostvarivanje prava Hrvata u pitanju predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća ocjenjuju kao plod suradnje između Ministarstva prosvjete znanosti i tehnološkog razvoja, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te HNV-a.

 

Jedna od preporuka sa VII. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora između Hrvatske i Srbije koja je održana prije nepuna četiri mjeseca bila je upravo i proširenje mreže škola, naročito obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi.

 

Da je ovo izuzetno važno ističe savjetnica predsjednika HNV-a za razvojne projekte Jasna Vojnić: „Godinama smo pokušavali povećati mogućnost da nakon osnovne škole djeca mogu nastaviti obrazovanje na hrvatskome jeziku. U prosjeku oko polovice onih koji završe osnovnu školu na hrvatskome jeziku upisivali su srednje škole na srpskom jeziku jer nije postojala druga mogućnost, niti je bilo sukladno njihovim profesionalnim interesima. Sada je paleta srednjih škola proširena i imamo čak pet srednjoškolskih profila“, kaže Vojnić.

 

Ona dodaje i kako je smjer medicinska sestra – odgojitelj vrlo važan za hrvatsku zajednicu jer će se na taj način školovati kadrovi za jaslice na hrvatskom kojih još uvijek nema. Navodi Vojnić i da će potrebe za ovom strukom biti i u školskom centru kada se otvori jer će se na taj način kapaciteti vrtića na hrvatskome povećati.

 

„U ovome trenutku broj onih koji traže mjesto u vrtićima na hrvatskom jeziku je gotovo dvostruko veći od postojećega kapaciteta. Traži se mjesto više, tako ćemo mi proširenjem tih kapaciteta imati potrebu i za povećanjem stručnoga kadra“, kaže Vojnić.

 

Savjetnica predsjednika HNV-a najavljuje u skorije vrijeme i otvaranje novih odjela osnovnih škola i vrtića na hrvatskome jeziku.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Kategorije: Hrvatska zajednica