Festival rumunske muzike i folklora u Lokvama

+100%-

U renoviranom Domu kulture u Lokvama u nedelju 18. novembra 2018. godine održan je Festival rumunske muzike i folklora pod nazivom „Spice de aur“.

 

Manifestacija je održana prvi put sa tendencijom da postane tradicionalna. Naziv festivala u prevodu znači zlatni klas, što predstavlja simboliku kako ovog podneblja ravničarskih žitnih polja, tako i žitarice koja će semenom nastaviti vrstu, te bi ovaj događaj trebalo da bude klica tradicionalnog festivala rumunske kulture u Lokvama koji će nastaviti da živi uz neke buduće generacije.

 

Program je obuhvatio ukupno 11 učesnika, vokalnih i instrumentalnih solista i folklornih igračkih grupa iz Lokava i okolnih mesta, kao i goste iz Điroka, mesta iz okoline Temišvara u Rumuniji. U programu, ali i u organizaciji događaja učestvovali su mladi iz Udruženja mladih Lokve, koji se na vreme uče organizaciji, kako bi kasnije u budućnosti preuzeli kormilo festivala.

 

Velike zasluge za umetnički deo događaja pripadaju Petru Popu, muzičkom producentu Radio-televizije Vojvodine poreklom iz Lokava, koji živi i radi u Novom Sadu, a koji je bio dirigent orkestra i rukovodilac umetničkog programa.

 

Kako ističe predsednik Organizacionog odbora ovog festivala Dorel Čebzan, velika pomoć pri adaptiranju Doma kulture, kao i realizaciji samog festivala, došla je od Opštine Alibunar. Prema njegovim rečima, u ovaj Dom Kulture nije ulagano više od pedeset godina te je ovo zaista novitet. Uz nekoliko radnih akcija u proteklom periodu, kao i dvesto stolica koje je obezbedila opština Alibunar, ova ustanova kulture ponovo je postala mesto gde je kultura dobrodošla.

 

Zasluge za pomoć pri realizaciji ove kulturno-umetničke manifestacije pripale su, osim organizatorima i učesnicima, Opštini Alibunar, Mesnoj zajednici Lokve, crkvi, Nacionalnom savetu Rumuna, svim poslovnim firmama iz Lokava, kao i meštanima koji rade u inostranstvu. Radio-televizija Vojvodine pružila je medijsku podršku celom događaju.

 

U prepunoj sali između ostalih, programu su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i mesta, kao i mnogi drugi, a počasni gost festivala bio je generalni konzul Rumunije u Vršcu, Dinu Georgije.

 

Prvi po redu, festival „Spice de aur“ je uspešno održan, a plan je da se sledećih godina organizuje u avgustu, za vreme seoske slave, kada svi meštani koji žive, rade ili studiraju u inostranstvu, dolaze u Lokve, kako bi se svima omogućilo da uživaju u rumunskim narodnim pesmama i igrama, a sam festival dobio veći domet i pun efekat.

 

Izvor: www.alibunar.org.rs

Kategorije: Rumunska zajednica