HNV: DELOVI NASTAVNE JEDINICE IZVUČENI IZ KONTEKSTA

+100%-

HNV: DELOVI NASTAVNE JEDINICE IZVUČENI IZ KONTEKSTA

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić, izdala je saopštenje povodom zlonamernih interpretacija delova nastavne jedinice emitovane 11. maja 2020. godine u sklopu nastave na daljinu na Radio-televiziji Vojvodine:

 

„U ponedjeljak, 11. svibnja 2020. na drugome programu Radio Televizije Vojvodine, u sklopu nastave na daljinu, emitiran je sat Hrvatskoga jezika za 8. razred, nastavna jedinica „Povijest hrvatskoga jezika u 20. stoljeću“. U 18,27 minuti, od ukupno emitiranih 36 minuta, a nakon prikaza povijesti razvitka hrvatskoga jezika unutar I. i II. razdoblja, uslijedilo je jednominutno izlaganje o III. razdoblju u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. U „spornome“ dijelu snimke riječi profesorice su bile sljedeće: „Što se tiče III. razdoblja ’41-’45 o Hrvatskoj govorimo kao Nezavisnoj državi Hrvatskoj koja je vodila brigu o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskoga jezika i pravopisa. Unutar NDH-a postojao je Hrvatski državni ured za jezik koji je provodio jezičnu čistoću poznatu pod nazivom Purizam.“ Profesorica je u svojemu izlaganju navela isključivo činjenice što i kako se odnosilo prema hrvatskome jeziku bez iznošenja ikakvoga vrijednosnog suda. U vrlo jednoznačne dvije rečenice NDH je spomenuta isključivo u kontekstu razdoblja u kojemu se jezik razvijao!

 

No, budući da je nakon nekoliko reobjava teksta snimka odmah obrisana i da se trenutno niti na jednom portalu ne može dobiti uvid u stvarno činjenično stanje i riječi koje je profesorica izgovorila, očito je ovakva vijest za cilj imala samo jedno – proizvesti posljedice igrice „gluhih telefona“. Prva objavljena vijest bila je djelomično točna, dok se u svakoj sljedećoj ponešto nadodalo da bi se na kraju ispostavilo kako hrvatska zajednica u Republici Srbiji veliča NDH, a srpski jezik se izvrgava ruglu. Klasično medijsko spinovanje kojemu smo, na žalost, često svjedoci.

 

Ono što je posebno važno jest činjenica da je „sporna“ lekcija proizišla iz nastavnoga programa, a spomenuto je gradivo obrađeno u udžbeniku Hrvatskoga jezika za 8. razred, koji je odobren od nadležnih institucija Republike Srbije. Neizostavan dio programa učenja jednoga jezika jest učenje povijesti njegova nastanka i razvoja. To su imale u vidu i nadležne institucije prilikom procesa odobrenja, jer izostavljeno razdoblje u povijesti nastanka bilo srpskoga bilo nekoga drugog jezika predstavljalo bi veliki propust i materijalnu pogrešku. Imajući to u vidu, ovakve medijske optužbe vrlo vjerojatno nemaju za cilj nastavu na hrvatskome jeziku, nego, bojimo se, nešto sasvim drugo.

 

Hrvatsko nacionalno vijeće ovoga puta očekuje od institucija Republike Srbije da ne samo osude sada već kontinuirano, negativno i netočno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji, nego da uzmu hrvatsku zajednicu u zaštitu, a medijski konačno započnu promovirati pozitivne procese i postignuća kojih je u našoj zajednici daleko više, no oni redovito ostaju zatočeni u medijskome kaosu i mraku.“

 

Izvor: Hrvatsko nacionalno vijeće

Kategorije: Hrvatska zajednica