Jelačić pred vratima vlastite kuće

+100%-

Jelačić pred vratima vlastite kuće

 

I poslije 215 godina od rođenja bana Josipa Jelačića u današnjem Podgrađu Petrovaradina njegova rodna kuća pripada privatnim stanarima.

aktualno-jelacic-1rodna-kuca-banaOve je godine za jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji, za kojega se podsjećamo na velikoga bana, najprije bilo planirano svečano otvorenje kuće koja bi, barem dijelom bila u vlasništvu hrvatske zajednice. Ipak, to se nije dogodilo.

 

Više od desetljeća traje bitka za ovo zdanje koje je od velikog značaja za ovdašnje Hrvate. Manje materijalno, ali svakako mnogo više simbolički, s obzirom na povijesnu ulogu bana Josipa Jelačića. Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) je za to razdoblje uputilo veći broj inicijativa vezanih uz ovu temu, ali napretka uglavnom nije bilo. Predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić istaknuo je nakon nedavne proslave spomenutog praznika zajednice u Novom Sadu kako je sada vrijeme da Srbija povuče potez i započne konkretne korake na ovome putu.

 

Otkupiti dio kuće

 

Bačić je podsjetio da je jedno od otvorenih pitanja prilikom razgovora s premijerom Srbije, koji su se odigravali istodobno s razgovorima srpske zajednice u Hrvatskoj, sredinom godine, a bilo je to vrijeme susreta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, bilo i pitanje otkupa i uređenja dijela rodne kuće bana Jelačića.

 

„Premijer je tom prilikom prihvatio prijedlog i predložio da to bude u zajedničkom aranžmanu Srbije i Hrvatske, pri čemu bi Srbija sudjelovala sa 60, a Hrvatska s 40 posto. To je prema ugledu na obnovu objekata istaknutih Srba podrijetlom iz Hrvatske, poput rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju ili Nikole Tesle u Smiljanu, kao i izgradnja srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu u čijem su financiranju sudjelovali Grad Zagreb, Hrvatska i Srbija. Dio dogovorenih točaka s toga sastanka se rješava, neke su riješene, a po ovome pitanju Hrvatsko nacionalno vijeće još nitko nije kontaktirao. Nekako se rješavaju financijski manje zahtjevne akcije i više simbolične. Ipak, mislim da ne bi trebalo otkupiti cijelu kuću, jer je to preveliki financijski zalogaj, a tu bi se otvorio i problem održavanja. Više sam za to da se otkupi dio kuće, gdje bi se smjestilo HKPD ‘Jelačić’ iz Petrovaradina, a mogla bi se osigurati i postavka spomen-sobe bana Josipa Jelačića, kao i nekakvi turistički sadržaji, u cilju samoodržanja. Nadam se da će obećanja koje nam je premijer Vučić dao prilikom ljetošnjeg sastanka u Tavankutu, ići u smjeru ispunjenja“, izrazio je nadu Bačić.

 

Izvor: Hrvatska riječ

 

Oznake: ban Jelačić