Ljiljana Stehlik nova predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

+100%-

Za predsednicu Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine na sednici održanoj 1. decembra u Beloj Crkvi, izabrana je Ljiljana Stehlik koja je na izborima za nacionalne savete bila nosilac liste Zajednica Čeha u Srbiji.

 

Na konstitutivnoj sednici potvrđeno je 15 mandata članovima češkog nacionalnog saveta. Nakon konstitutivne održana je i izborna sednica na kojoj su izabrani predsednik i potpredsednik Nacionalnog saveta kao i predsednik i članovi Izvršnog odbora.

 

Za potpredsednika Saveta izabran je Štefan Klepaček, novi predsednik Izvršnog odbora je Šiman Irović, dok su za članove izabrani Ivana Razumenić, Anton Stehlik, Ivana Ristić Hubert i Boženka Irović.

 

Novoizabrana predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, u svom obraćanju, zahvalila se Savetu na podršci i obavezala da će se u svom radu zalagati za afirmaciju čeških kulturnih vrednosti i podršku novim idejama te podsticanju permanentnog razvoja. Akcenat će staviti ne samo na očuvanje kulturnog nasleđa, već i na poboljšanje kvaliteta kulturnih i umetničkih programa i projekata, kroz povećanje umetničkih sadržaja u kulturnoj ponudi te razvijanje i usavršavanje programa koji promovišu kulturni turizam.

 

Inovativnost sadržaja u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja, kao i uključivanje mlađe češke populacije, jedan je od prioriteta. Programi u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma biće koncipirani tako da objedinjavaju potrebe Čeha na prostoru Srbije.

 

Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine