MALI PROZOR U MOJ SVET

+100%-

MALI PROZOR U MOJ SVET

“Mali prozor u Moj svet” predstavlja psiho-socijalnu analizu dečijeg odrastanja u vremenu korone. Tom prilikom analizirani su likovni radovi, crteži i slike dece različitih uzrasta. Ovi radovi nastali su pre, tokom prvog i drugog talasa korone. Radovi predstavljaju i dečiju viziju budućnosti, života nakon korone.

 

Korona Art Karavan osnovan je 15. marta 2020. godine, odmah čim je bilo proglašeno vanredno stanje. Započeo je sa radom kao Facebook grupa od strane likovnog pedagoga Tatjane Trajković. Deci su svaki dan zadavane teme za crtanje, kao vid art terapije koja je ciljano pokrenuta da bi se skrenuo fokus sa korone, i time očuvao privid normalnosti. Korona Art Karavanu se kasnije pridružila i prof. Irena Jovanović. U akciji su učestvovala deca raznih doba; od osnovaca i srednjoškolaca, kao i deca sa hipersenzibilnostima (anksioznost, depresija, hiperaktivnost).

 

Ideja je bila da se sa svojim radovima deci Korona Art Karavana priključe i deca svih Jevrejskih opština Srbije. Da zajedno sa drugarima daju učešće u analizi koja će imati ne samo human društveno koristan aspekt, već predstavlja dokument jednog vremena, to jest života u dobu globalne pandemije.Korona Art Karavan umetničke radionice prerasle su u kompleksnu analizu pod imenom “Mali prozor u Moj svet” autorke Maje Slater, NLP coacha, filmske i TV rediteljke. TV dokumentarni projekat prepoznat je i podržan od strane Saveza Jevrejskih opština Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja.

 

Osnovna ideja Korona Art Karavana je prerasla u psiho-socijalnu analizu dečijeg odrastanja i razvoja u jednom novom izmenjenom svetu. Njega su analizirali stručnjaci: psiholozi, prihoterapeuti, vaspitači, profesori… Sva deca su radila po istom programu, sa istim zadatim temama. To je na kraju rezultiralo zajedničkom izložbom u prostoru Saveza Jevrejskih opština Srbije tokom marta i aprila 2021. godine. Izložba se sastojala iz četiri segmenta: dečiji svet pre korone, prvi talas (vreme karantina), drugi talas (suživot sa koronom), i vizije budućnosti (dečija vizija sveta posle korone).

 

Nove tehnologije omogućile su jedan prozor u potpuno novi svet. Ovo postaje život u kom je tanka granica između realnog i virtuelnog. Deca su iz klupa prebačena na kompjutere, u virtuelne učionice. Ovo je takođe jedan novi svet sa mnogo izazova, u kome se žudi za zagrljajem bližnjih. Projekat je plemenita fuzija dece različitih nacija, religija, starosti, socijalnih kategorija, kao i mentalnih kapaciteta. To je dalo bogati uvid u lepotu različitosti, i omogućilo da nastane ova psiho-socijalna analiza dečijeg odrastanja u vremenu korone.

 

Glavna motivacija za rad na projektu “Mali prozor u Moj svet” jeste ta da je Jevrejski narod uvek bio uz svoje sunarodnike tamo gde je bilo najteže. Zajednica želi da doprinese ne samo državi Srbiji i svojim sugrađanima, već da podrži solidarnost ka svetskom trendu borbe protiv korone, kao i borbi za dobrobit svakog deteta bilo koje da je nacije i religije. Dečiji svet se svakodnevno menja, baš kao i svet odraslih. Nameće se pitanje: “Da li će naš svet ponovo biti isti?“

 

Pogledom kroz mali prozor, iz vizure deteta, sagledavamo njihovu maštu, žudnju, radost i tugu. Deca će nas uvesti u jedan novi svet koji se stvara upravo sada, pred našim očima. U okviru projekta “Mali prozor u Moj svet”, realizovana je prva pilot epizoda u trajanju od 25 minuta, urađena na srpskom i engleskom jeziku.

 

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije

Foto: Maja Slater