MUZIKOM DO OBRAZOVANJA

+100%-

MUZIKOM DO OBRAZOVANJA

Nakon obiđenih muzičkih i osnovnih škola na teritoriji AP Vojvodine, najzad je došao dana kada se može reći da su svi bili istinski srećni i zadovoljni. Međunarodni dan muzike – romske muzike”, održao se 9.jula 2021.godine u Deronjama, u organizaciji “Romskog kulturnog centra Pančevo”, a čiji je suosnivač Nacionalni savet romske nacionalne manjine, koji je i finansijer delom sredstvima iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, a u saradnji sa osnovnom školom “Vuk Karadžić” iz Deronja.


“Nije slučajnost da se pomenuta manifestacija održava prvi put baš u Deronjama. U kolevci romske tamburaške muzike, njeno veličanstvo tambura stara preko 250 godina, iznedrila je mnoge tamburaške legende koje su za sobom ostavile velika imena, a koja su dospela na sceni svetske kinematografije, a raznim umetnicima poslužili kao inspiracija.


Trasirajući viševekovnu tradiciju, s velikom pažnjom, ljubavlju i obroncima truda, dan danas čuvaju praunuci i čukununuci tamburaških legendi koji ne samo da čuvaju instrument, već i sa ponosom nose neki od nadimaka ili imena svojih tamburaških predaka” – naglasila je Maja Jovanović nastavnik romskog jezika i pedagoški asistent, a danas u ulozi voditelja ove manifestacije.


Prisutnima se obratio predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo i član nacionalnog saveta Stevan Jovanović. Jovanović se zahvalio kako učesnicima programa, finansijerima, tako i svima koji su došli prisutvovati današnjoj manifestaciji s nadom da će ova manifestacija postati tradicionalna. Predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Pava Novakov Čabrilovski istakla je značaj važnost i kulture, kao i njenu ulogu u sveopštem društvu. Takođe je naglasila da će Nacionalni savet romske nacionalne manjine i u buduće podržavati aktivnosti koje imaju za cilj sveopštu emancipaciju i integraciju kako romske zajednice tako i u potpunosti sve aktivnosti koje dokazuju integrativne procese u Republici Srbiji.


“Pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog saveta Jelena Jovanović se obratila na romskom jeziku, pozdravivši sve prisutne, a naročito našu decu koja danas učestvuju u takmičarskom delu. „Želim da pošaljem poruku da je obrazovanje naša budućnost. Današnja manifestacija je jasan pokazatelj da i u segmentu gde smo izuzetno prepoznatljivi kao narod, a to je muzika primarno, neophodno je i muzičko obrazovanje. Našoj deci u takmičarskom delu želim najpre da nastave za muzičkim obrazovanjem, zaključila je gospođa Jovanović“. „Deco naša svi ste vi danas pobednici, jer će te jednoga dana postati muzički obrazovane osobe” – zaključila je gospođa Jovanović.


Takmičarski deo programa:
1.Nikola Nikolić, predškolska ustanova „Čarolija“  u Deronjama, svirao je pesmu “Pogledaj me nevernice”, na instrumentu violina ¼.
2.Dejan Jovanović, učenik OŠ “Vuk Karadžic“ Deronje, završio drugi razred, svira “Somborske ruže i Mažarski čardaš“, na instrumentu basprim.
3.Siniša Nikolić, OŠ “Vuk Karadžić“ Deronje, završio treći razred, svirao je kompozicije: Obraše se vinogradi, Lagano kolo i Divan je kićeni Srem, na instrumentu harmonika. Završio prvi razred muzičke škole u klasi prof. Mirona iz Sivca.
4.Kristijan Nikolić, učenik trećeg razreda OŠ Braća Novakov Silbaš, kompoziciju ,,Ćerda Mile bari škoda ( Napravio Mile veliku štetu) na instrumentu harmonika.
5.Ismael Kovač, učenik 5 razreda OŠ ,,Avram Mrazović,, iz Sombora i Muzičke škole ,,Petar Konjović,, gde je završio 2. razred kod profesora Đure Parčetića.
Izveo je kompozicije ,,Tebi majko misli lete,, na instrumentu tambura A bas prim.
6.Natalija Turudić, 2.razred OŠ Sveti Sava Sremska Mitrovica i 1.razred Muzičke škole “Petar Kranjčević “svirala je numeru „Ide mali meca“ na instrumentu violinu kod prof. Teodore Manjenčić
7.Tanasije Petrović učenik 8.razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Srpskog Krstura, Muzička škola Novi Kneževac, 3.razred trube u klasi prof. Zorana Ilića.
8.Tanasije Petrović, učenik 8.razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Srpskom Krsturu, Muzička škola Novi Kneževac 6.razred harmonike u klasi nastavnika Ilić Zorana svira od Wili Mayera „Španski valcer“.
9.Tamara Ivanov, učenica 6.razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Srpskog Krstura, Muzička škola Novi Kneževac 4.razred harmonike, u klasi prof. Ilić Zorana, svirala je narodnu pesmu ,,Hajd na rogalj, momče,,.


Današnji stručni žiri radio je u sastavu:
1.Rajko Ranko Jovanović
2.Igor Praća
3.Dejan Jančić
4.Stevan Jovanović


Akciji Romskog kulturnog centra iz Pančeva se pridružila i opština Novi Kneževac, nagradili su učenika Tanasiju Petrović iz Srpskog Krstura s muzičkim instrumentom truba. Ovo je ujedno i poziv drugim gradovima i opštinama da se priključe ovakvim i sličnim akcijama. U kulturno-umetničkom delu programa svirao je orkestar Branislava Nikolića, splet tradicionalnih romskih pesama.


Maja Jovanović je predstavila svoju zbirku pesama Lutajuće srce, za ovu priliku je pročitala nagrađenu pesmu ,,Misli,, koja je osvojila prvu nagradu na Umetničkom konkursu u Italiji.


Prvo mesto je osvojio Dejan Jovanović, učenik OŠ “Vuk Karadžić’ Deronje, završio drugi razred, svirao je “Somborske ruže i Mađarski čardaš“, na instrumentu basprim. Drugo mesto je osvojio Ismael Kovač, učenik 5 razreda OŠ ,,Avram Mrazović,, iz Sombora i muzičke škole ,,Petar Konjović,, gde je završio 2. razred kod profesora Đure Parčetića. Treće mesto je osvojio Tanasije Petrović učenik 8.razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Srpskog Krstura, Muzička škola Novi Kneževac, 3.razred trube u klasi prof. Ilića. Četvrto mesto je osvojio Nikola Nikolic, predškolska ustanova „Čarolija“ Deronje.


Svakako da je postojalo i “treće poluvreme” gde su naša deca (takmičari) svirala zajedno sa orkestrom Branislava Nikolića iz Deronja.


“Tada sam osetila svu tu dečiju, apsolutno čistu kao sunce ljubav, želju, volju, energiju, potrebu, tremu “Bože kako ću sada svirati”.Na kraju svi dečiji strahovi su nestali (ovo treba doživeti )” – kazala je predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Pava Novakov Čabrilovski u izjavi nakon održane manifestacije.
Pored mnogobrojne publike u Deronje su došli i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Klaudija Kurina, Mića Roštaš i Monika Fodor koji su pokazali samo pozitivne impresije.

 

 

 

Izvor: romskinacionalnisavet.org.rs

Foto: romskinacionalnisavet.org.rs