Obnovljen reformatski vrtić u Staroj Moravici

+100%-

Obnovljen reformatski vrtić u Staroj Moravici

Zgrada reformatskog vrtića i sale za bogoslužje u Staroj Moravici su obnovljeni, kao i grejni sistem, prozori i interijer. Investicija je u potpunosti realizovana podrškom mađarske vlade. Aktivnosti vrtića se vode u dve grupe, na dve lokacije. Jedna grupa je u zgradi vrtića, a druga u sali za okupljanja, koja je najstarija zgrada u naselju i ima preko 170 godina.

 

Krajem godine su na reformatskom obdaništu zamenjena vrata i prozori. Vaspitačica Gabriela Geler kaže da su stara vrata i prozori bili jako stari i u lošem stanju. „Jako se radujemo ovome, jer je tokom zime jako važno da budu u toplom“, rekla je Gabriela Geler.

 

Pored toga je staro grejanje zamenjeno toplotnom pumpom, te je promenjen i imobilijar. Reformatski pastor Arpad Moric kaže da od državog sekretarijata Mađarske dobijaju konstantnu podršku.

 

Jedini akreditovani mađarski verski vrtić u Srbiji pohađa 27 dece, obnovljenu salu koristi predškolska grupa, dok se u sali za bogosluženje održava veronauka, časovi Biblije, radionice za rukotvorine, a tokom zime bi držali i versku službu. Želja im je da ove godine obnove i podove.

 

Izvor: Pannon RTV

Kategorije: Mađarska zajednica