Odnosi Srbije i Hrvatske – EU, kontroverze i nerešena pitanja

+100%-

Odnosi Srbije i Hrvatske – EU, kontroverze i nerešena pitanja

 

Pristupanje Srbije EU je u najboljem interesu Hrvatske, kao što je u interesu Srbije to što je Hrvatska članica EU, ocenila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević na konferenciji posvećenoj srpsko-hrvatskim odnosima.

 

Na skupu „Hrvatska – naš sus(j)ed“ bilo je reči o srpsko-hrvatskim odnosima u kontekstu evropskih integracija Srbije, o istorijskim kontroverzama i nerešenim pitanja između Srbije i Hrvatske, kao i o manjinskim pitanja u odnosima dve države.

 

Miščevićeva je istakla da pomoć u rešavanju bilateralnih pitanja treba tražiti u otvorenosti i dijalogu, a ne u blokiranju procesa evropskih integracija Srbije.

„Ako nam je to polazna osnova, možemo razvijati dobru argumentaciju koja će pomoći u rešavanju bilateralnih pitanja“, kaže Miščevićeva. Smatra i da ekonomske teme mogu biti dobar instrument za unapređivanje bilateralnih odnosa.

 

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović naglašava da je Hrvatska u ovom trenutku izabrala da otvorena bilateralna pitanja postavi u prostor pregovora Srbije o članstvu u EU i da je to problem.

 

„U ovom trenutku imamo problem nedostatka bilo kakve komunikacije na najvišem nivou između Srbije i Hrvatske“, tvrdi Joksimovićeva i ocenjuje da se samo tako može napraviti proboj u odnosima dve države.

 

EU, kako je navela, mora da nađe okvire koji će onemogućiti takvu vrstu ponašanja Hrvatske kada je reč o blokadi otvaranja poglavlja.

 

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejana Jović očekuje da se dugoročno nastavi „status kvo“ u odnosima Hrvatske i Srbije i navodi da je Hrvatskoj u interesu da se nastavi proces proširenja EU, ali da nije siguran da bi joj bilo u interesu da Srbija već „sutra“ uđe u EU.

 

Jović napominje da bi Hrvatskoj bilo u interesu da dođe do proširenja zbog pritisaka koje bi tako mogla nastaviti prema Srbiji, ali i navodi da od Hrvatske ili neke druge zemlje pojedinačno ne zavisi da li će biti proširenja ili ne, već da to zavisi od same EU.

 

Kako je ocenio Hrvoje Klasić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odnosi Srbije i Hrvatske danas nisu tako dobri, ali su odnosi Srba i Hrvata mnogo bolji.

Smatra da i u Hrvatskoj i u Srbiji prioritet mora biti borba protiv nacionalizam i okretanje ka budućnosti.

 

Klaus Fizinger iz „Hans Zidel fondacije“ naveo je da je cilj te fondacije, koja ima svoje kancelarije i u Srbiji i u Hrvatskoj, da bude platforma za dijalog i pokretač integracione saradnje, te da prati reformske procese.

Konferenciju „Hrvatska – naš suse(j)ed“ organizovali su Centar za spoljnu politiku i „Hans Zidel fondacija“.

 

Izvor: Tanjug

 

Kategorije: Sedam dana