Srbija ima dobra rešenja u oblasti zaštite prava manjina

+100%-

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Ivan Bošnjak i generalni konzul Rumunije u Srbiji Oliver Marius Dilof predsedavali su 29. marta u Zaječaru sastankom Međuvladine mešovite komisije za unapređenje položaja manjina.

 

Bošnjak je ocenio da Srbija ima dobar zakonski okvir u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina, ali i da se na brojnim poljima još dosta mora raditi.

 

On je naveo da je na sastanku bilo reči o popularisanju učenja manjinskog jezika kroz obrazovni sistem, osnivanju manjinskih redakcija u privatnim medijima na lokalnom nivou, ali i podršci pripadnicima nacionalnih manjina da slobodno izražavaju svoju versku pripadnost.

 

Pojedina pitanja su, kako je rekao, i posle ovog sastanka ostala otvorena, poput funkcionisanja i rada rumunske crkve u istočnom delu Srbije, zatim pitanja obrazovanja i informisanja na jezicima manjina, kao i pitanje izbora za Nacionalni savet.

Državni sekretar je ocenio da će dobri bilateralni odnosi između Rumunije i Srbije i nepriznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije biti upotpunjeni dobrim dogovorima koji će nam pomoći u realizaciji Nacionalnog plana za poboljšanje položaja manjina u Srbiji.

 

Dilof je istakao da bi u cilju razvoja dobre saradnje sa generalnim konzulatom Rumunije, kada je u pitanju poštovanje prava nacionalnih manjina, trebalo imati u vidu i ekonomski razvoj ove dve regije.

 

Rumunska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Rumuniji treba da budu jedna tačka koja će spajati ove dve države, naveo je on i ocenio da će dobro razumevanje dve zajednice dovesti do prosperiteta u njihovim bilateralnim odnosim u budućnosti.

Načelnik zaječarskog Upravnog okruga Vladan Paunović istakao je da je ta sredina oduvek bila nacionalno mešovita, iznevši podatak da prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Boljevcu i Zaječaru ima 307 građana koji su deklarisani kao Rumuni i 6 254 Vlaha.

 

Učesnici u diskusiji su istakli važnost analize sprovođenja bilateralnih sporazuma, kao i to da će pitanje statusa i položaja nacionalnih manjina biti tema pristupnih pregovora Srbije sa EU.

 

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

 

Kategorije: Sedam dana, Top vesti