OSKRNAVLJEN BILBORD POVODOM DANA SEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA

+100%-

OSKRNAVLJEN  BILBORD POVODOM DANA SEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin najoštrije je osudio 10. avgusta 2021. godine, uništavanje bilborda u Novom Sadu, postavljenog povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta, kao i iscrtavanje simbola pretežno neonacističke grupe.


-Ovo je čin koji vređa romske žrtve, Rome koji danas žive u našoj državi i čin koji vređa Srbiju. Slavljenje ideologije u zemlji i narodu koje je, uz Rome i Jevreje, uvek bilo meta nacista alarm je za naše društvo, poručio je Gligorin i izrazio uverenje da će nadležni organi reagovati brzo i otkriti počinioca.

 

Ocenio je da je neopohodno još više govoriti na tu temu u cilju edukacije društva o jednom od najvećih zločina u istoriji čovečanstva i sprečavanja da se takvi i slični događaji ponove. -Vlada Srbije zalaže se za stvaranje društvene klime u kojoj niko ne sme biti ugrožen zbog svoje rase, porekla ili druge lične karakteristike, rekao je on. Ministarstvo, kako kaže, radi i na izradi programa koji ima za cilj zaposlenje 100 Roma u javnoj administraciji.



Bilbord u blizini Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, postavljen povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta, uništen je nedavno tako što je pocepan, a na stubu iscrtan keltski krst, simbol koji koriste neonacisti.


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević takođe je najoštrije osudio uništavanje bilborda koji je posvećen Danu sećanja na romske žrtve holokausta i istakao da očekuje da će nadležni reagovati i otkriti počinioca.

 

 

Izvor: 021.rs

Foto: 021.rs