Otkazan samit u Ohridu – Saradnja u regionu uzdrmana

+100%-

Otkazan samit u Ohridu – Saradnja u regionu uzdrmana

Poslenja vest:  U Ohridu ipak sastanak ministara uz učešće kosovskog ministra

white

Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je.

white
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi „zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije„, a da „Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom„.

white

Samit je otkazan pošto se tri države – Srbija, BiH i Rumunija – nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.

white

Makedonija je postupila u celosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije, i da za toda cenu plaća Makedonija„, rekao je Ivanov, koji je organizator skupa.

white

Po njegovim rečima, „izazovi se rešavaju dijalogom“. „Čitavu godinu smo se spremali za ovaj samit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti sto„, naveo je.

white

Ivanov je poželeo uspeh sledećem organizatoru samita i izrazio nadu da će se to dogoditi u „evropskijem Balkanu“. „Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje„, kazao je Ivanov, uz ocenu da „državni integritet i dostojanstvo nemaju cenu“.

white

Neposredno pred otkazivanja samita, oglasio se i komesar EU za proširenje Štefan File koji je u petak trebalo da učestvuje na sastanku šefova diplomatija, koji je trebalo da prethodi sastanku predsednika i premijera, oštro demantujući pisanje prištinskih medija da je on otkazao posetu Ohridu zbog toga što Kosovo nije pozvano na samit.

white

Njegov portparol je, pre nego što je Ivanov saopštio da otkazuje skup, za Tanjug rekao da File putuje u Ohrid, a pisanje prištinskih medija nazvao „apsolutno netačnim i lažnim“.

white

U Prištini je nekoliko medija danas objavilo da će File bojkotovati ohridski sastanak u znak protesta zbog nepozivanja Kosova.

white

Stano je u izjavi za Tanjug pojasnio da je bilo predviđeno da File prisustvuje samo ministarskom sastanku, ali ne i samitu. I sam File je na svom Tviter nalogu napisao da se sprema da otputuje u Ohrid.

white

U ponedeljak, iz kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjage je saopšteno da je Kosovu onemogućeno učešće na samitu zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine, što je „u suprotnosti sa postignutim sporazumom (Beograda i Prištine) u Briselu, na osnovu kojeg ni jedna strana neće ometati niti podstaći nekog da blokira napredak na putu integracija“.

Dan kasnije, učešće na samitu je otkazao predsednik Albanije Bujar Nisani, a iz njegovog kabineta je saopšteno, kako su preneli skopski mediji: „Jahjaga nije pozvana da učestvuje na ovom događaju, a to je suprotno duhu saradnje i dijaloga u regionu, koji olakšava opredeljenje za evropsku integraciju.

white

Ostavljanje Kosova van Samita je napravljeno pod pritiskom Srbije, što je u direktnoj suprotnosti sa sporazumom potpisanom u Briselu između Srbije i Kosova.“

white

Danas je otkazao i Ivo Josipović – kako je prenela Hina navode iz kabineta predsednika Hrvatske – jer domaćin, Makedonija, nije pozvala Kosovo, a hrvatski predsednik smatra da bi cilj takvih skupova trebalo biti uključivanje svih zemalja u regionalnu saradnju.

whitewhite

Izvor: TANJUG

white

white

Povezane vesti:

U Ohridu ipak sastanak ministara uz učešće kosovskog ministra

Josipović ne ide u Ohrid zbog Kosova

Kategorije: Sedam dana
Oznake: bojkot, Ohrid, samit