Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti: RTS diskriminiše Bošnjake

+100%-

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti: RTS diskriminiše Bošnjake

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, izdala je mišljenje u kojem je utvrđeno da je RTS izvršio diskriminaciju Bošnjaka u Srbiji.

 

U mišljenju se navodi da je osporavanjem bosanskog jezika kao maternjeg jezika bošnjačke zajednice Programski savjet RTS-a prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

 

Povjerenica je preporučila Programskom savjetu RTS-a da ubuduće poštuje Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, koju je Srbija ratifikovala 2005. godine i čije se odredbe primjenjuju i na bosanski jezik.

 

U dopisu dostavljenom Bošnjačkom nacionalnom vijeću, Povjerenica također preporučuje da Programski savjet RTS-a sa mišljenjem Povjerenice upozna Upravni odbor RTS-a, generalnog direktora te glavne i odgovorne urednike u javnom servisu.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je u julu ove godine pritužbe Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog savjeta Radio televizije Srbije kojim je odbijen zahtjev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku. U pritužbama je istaknuto da je Programski savjet RTS-a svojom odlukom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, pritom negirajući postojanje maternjeg jezika Bošnjaka, povrijedio zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće je početkom ove godine zatražilo osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kao i nužnosti za ostvarenje javnog interesa u oblasti informisanja.