PREDSJEDNIK DSHV-A TOMISLAV ŽIGMANOV RAZGOVARAO JE S MINISTRICOM U VLADI REPOBLIKE HRVATSKE NATAŠOM TRAMIŠAK

+100%-

PREDSJEDNIK DSHV-A TOMISLAV ŽIGMANOV RAZGOVARAO JE S MINISTRICOM U VLADI REPOBLIKE HRVATSKE NATAŠOM TRAMIŠAK

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske Nataša Tramišak razgovarala je u ponedjeljak, 19. srpnja (jula) 2021.godine, putem online veze s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim. Na sastanku je bilo riječi o uključivanju hrvatske zajednice
u Vojvodini u partnerstvo na novim prekograničnim projektima iz EU fondova kako bi se jačala svijest o kulturi i doprinosu hrvatskog naroda u povijesnom razvoju Vojvodine, navelo je Ministartvo.


U njihovom priopćenju nadalje stoji kako je prekogranična suradnja ključna „za suočavanje s izazovima koji nadilaze državne granice pri čemu im se treba pružiti sva moguća podrška i pomoć u učvršćivanju i izgradnji stabilnog, prosperitetnog i demokratskog sustava. Pritom je od krucijalne važnosti za sigurnost i stabilnost, kao i razvoj cjelokupne regije, kontinuitet u pružanju podrške europskim integracijskim procesima obje države, koje u Europskoj uniji vide priliku za razvoj svojih društava i za bolji život za sve svoje građane“.


Na sastanku je potvrđen i nastavak velikog interesa od strane potencijalnih korisnika za novi INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2021. – 2027., kao i za ostale programe europske teritorijalne suradnje. Ministrica Tramišak je, navedeno je u priopćenju, „naglasila kako se trenutno provodi proces programiranja za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. Očekuje se da će novi program biti financijski veći, oko 40 mil. eura EU sredstava (trenutni je oko 34 mil. eura) s obzirom na to da je Republika Hrvatska povećala alokaciju za sami program. Kao prvi korak u programiranju, teritorijalna i socijalno-ekonomska
analiza je izrađena, a budući program će financirati projekte koji doprinose sljedećim ciljevima politika Europske unije: Pametnija Europa, Zelenija Europa te Socijalna Europa“, navela je ministrica Tramišak.



Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov tijekom sastanka je istaknuo kako i institucije Hrvata u Republici Srbiji „aktivno prate napredak procesa programiranja i u tom smislu su već započeti inicijalni razgovori s regionalnim koordinatorima na programskom području kao potencijalnim partnerima u Republici Hrvatskoj. Kao teme od značajnog interesa za Hrvate u Vojvodini naveo je očuvanje kulturne baštine, turizam, zdravstvenu zaštitu te prateću infrastrukturu, ekologiju i kružno gospodarstvo. S obzirom na raznolikost tema, projekte je moguće ostvariti i kroz druge programe, pri čemu će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pružiti pomoć u vidu informiranja i prijenosa dobrih praksi te povezivanja partnera s obje strane granice“, stoji u priopćenju.


Na koncu ministrica Tramišak je pozvala Žigmanova sa suradnicima u radni posjet Zagrebu u rujnu (septembru) 2021.godine, kako bi se mogao pratiti napredak oko dogovorenih tema.

 

 

Izvor: Press služba DSHV-a

Foto: vecernji.hr