PRVI PUTA UDŽBENICI NA HRVATSKOME ZA SREDNJE ŠKOLE U RUKAMA UČENIKA

+100%-

PRVI PUTA UDŽBENICI NA HRVATSKOME ZA SREDNJE ŠKOLE U RUKAMA UČENIKA

U prostorijama HNV-a 19. januara 2021. uručeni su udžbenici 14. generacija učenika koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskome jeziku u subotičkoj Gimnaziji. Radost je bila tim veća jer je hrvatska zajednica u Republici Srbiji prva koja uspjela izraditi udžbenike za srednju školu po novom programu nastave i učenja. Poslove oko izrade novih udžbenika – ukupno sedam, koordiniralo je Hrvatsko nacionalno vijeće, a objavljeni su u nakladničkim tvrtkama Klett, Novi logos i Freska. Hrvatska zajednica ovim se ostvarenjem potvrdila kao institucionalno dovoljna razvijena koja može realizirati i najsloženije zadaće.


„Dočekali smo i ovaj moment da možemo s ponosom reći kako imamo udžbenike i za srednju školu. Prva smo nacionalna manjina koja je po novom programu nastave i učenje prevela srednjoškolske udžbenike za prvi razred, a uskoro možemo očekivati i udžbenike za drugi razred Gimnazije. Profesori koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku su prevodili udžbenike, dok su profesori Hrvatskog jezika i književnosti koji su ovdje uposleni od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske iste lektorirali i sudjelovali u korekturama“, izjavila je tim povodom za tjednik „Hrvatska riječ“ Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora zadužena za obrazovanje.


Prvi udžbenici na hrvatskome za gimnazijalce kadrovski su u cijelosti odrađeni vlastitim snagama, a po riječima sugovornice financijski su regulirani zakonskim procedurama između Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za niskotiražne udžbenike i izdavačke kuće. Profesori koji su sudjelovali u prevođenju udžbenika su sljedeći: Matematika: prijevod Jelena Piuković, lektura Sanjin Ivašić i Vedrana Cvijin; Fizika: prijevod Tanja Mijatov, lektura Morena Rendulić; Kemija: Inka Kirasić, lektura Morena Rendulić; Geografija: Zoran Nagel, lektura Ivana Matić; Biologija: Jasmina Milodanović, lektura Sanjin Ivašić; Povijest: Ivan Baričević, lektura Ivana Matić; Informatika: Gordana Cvijin, lektura Nikolina M. Matijević; Likovna kultura Branimir Kopilović, lektura Ivan Baričević i Muzička kultura: Mirjana Crnković i lektura Sanjin Ivašić.


Dio troškove za nabavu udžbenika na hrvatskom za učenike prvog razreda Gimnazije financijski su podržali Bjelovarsko-bilogorska, Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Spomenute županije su svojim donacijama omogućile i nabavu udžbenika za nastavni predmet Hrvatski jezik i književnost u srednjim strukovnim školama za prvi, drugi i treći razred.

 

Izvor: NS hrvatskog nacionalne zajednice

Foto: NS hrvatskog nacionalne zajednice