“ROMI SVOME GRADU 2023” – RAZNOLIKOST I BOGATSTVO ROMSKE KULTURE

+100%-

“ROMI SVOME GRADU 2023” – RAZNOLIKOST I BOGATSTVO ROMSKE KULTURE

Muzika, igra i pesma i još jedna uspešna organizacija manifestacije “Romi svome gradu 2023” koja je 11. avgusta 2023. godine održana na Omladinskom stadionu. Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom  Grada Pirota  i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Nastupili su ansambli  kulturno-umetničkih društava  iz Bora, Zaječara, Prokuplja i beogradske opštine Čukarice. Manifestaciju je svečano otvorila predsednica Skupštine grada Pirota, Milena Dimitrijević.

 

Manifestacija “Romi svome gradu” prvi put je održana 2011. godine. “Ovo je jedanaesto predstavljanje romske culture pred Piroćancima na ovakav način, kaže Silvija Nešić  iz UG “Ternipe” i dodaje da manifestacija predstavlja platformu za promociju i poštovanje romske kulture, okupljajući talentovane mlade Rome i Romkinje. “Tokom godina stvoreni su uslovi za promociju i razvoj romske kulture a uskoro će u Pirotu, sa tim ciljem,  biti otvoren Romski kulturni centar” – kaže Nešićeva.

 

Kako bi se još jednom ukazalo na značaj i doprinos bogatstvu romske muzike i umetnosti koji je kao umetnik i muzičar ostavio Ferus Mustafov,  svaki ansambl izveo je po jednu koreografiju na njegovu muziku. Kroz umetničke performance i bogat program  manifestacija “Romi svome gradu” uspešno je dočarala raznolikost i bogatstvo  romske kulture.

 

Izvor: pirotskevesti.rs

Foto: pirotskevesti.rs