Spomenik svetom Orbanu u Horgošu

+100%-

U čast plodova jesenje berbe, u Horgošu je održana tradicionalna manifestacija 29. Berbanski dani.

 

U Domu kulture priređena je izložba poljoprivrednih proizvoda, rukotvorinama su se predstavile žene iz Horgoša, Kanjiže i Martonoša, kao i gosti iz Moraholoma (Mađarska) i drugih mesta.

 

Spomenik katoličkom svecu i papi Svetom Orbanu, ispred Doma kulture, otkrili su predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer i predsednik Vinskog reda „Sveti Orban“ iz Horgoša Ištvan Bačkulin, a osveštao ga župnik Akoš Gutaši. Obeležje Svetom Orbanu, uz saglasnost lokalne samouprave Kanjiže podigla je porodica Ištvana Bačkulina, koji je ranije obavljao dužnosti predsednika kanjiške opštine, MZ Horgoš i bio pokrajinski poslanik.

 

Sveti Orban je zaštitnik vinogradara i krčmara, a Bačkulin kaže da je njegova porodica odlučila da mu podigne spomenik, da ostave Horgošu. Bačkulin je enolog po struci, pa podseća da je na području Subotičko-horgoške peščare od Horgoša do Tavankuta, nekada bilo 16.000 jutara pod mešovitim zasadima vinograda i voćnjaka, ali da su površine drastično smanjene.

 

– Vinogradari u Horgošu, Bačkim Vinogradima, Hajdukovu, Paliću i drugim mestima polako počeli su da podižu nove zasade vinove loze, pa se nadam da će vinogradarstvo ponovo zauzeti svoje mesto u u ovom kraju – kaže Bačkulin.

 

Lovačko durštvo „Graničar“ priredilo je kuvanje paprikaša od divljači, a ovog puta bilo je 35 takmičarskih kotlića. Kulturno- umetnička društva predstavila su se defileom Železničkom ulicom i nastupom na svečanoj bini. U okviru Berbanskih dana organizovane su zabavne igre za decu i više sportskih priredbi.

 

Izvor: Dnevnik.rs

Kategorije: Mađarska zajednica