U Somboru održana treća javna debata na temu Jezik i pismo na javnom medijskom servisu RTS i Programski sadržaji RTS-a

+100%-

U Somboru je u organizaciji programskog saveta RTS 7. decembra održana treća javna debata,  poslednja rasprava za ovu godinu, na temu „Jezik i pismo na javnom medijskom servisu RTS i programski sadržaji RTS.“ Rasprava je bila održana od 19. novembra do 7. decembra. Cilj ove rasprave je da – imajući na umu pre svega komunikacionu funkciju govora i pisma u našoj multikulturnoj i višejezičnoj zajednici – afirmiše načela jezičke politike javnog medijskog servisa, da analizira domete njenog praktičnog ostvarivanja i ukaže na puteve i sredstva kojima se ona može očuvati i dodatno unaprediti.

 

U ime domaćina predstavnike Radio televizije Srbije, programskog saveta RTS, novinare i učesnike javne rasprave pozdravila je gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović i izrazila zadovoljstvo što su predstavnici najznačajnije medijske kuće bili u Somboru, gradu koji ima preko 80.000 stanovnika i izlazi na dve državne granice a ima i preko 20 nacionalnih zajednica u svom sastavu i što se upravo u Somboru pričalo na temu jezika i pisma.

 

„Ovo je za nas posebna prilika i zadovoljstvo zato što na prvo mesto u fokus stavlja grad Sombor kao centar Zapadnobačkog okruga. Do sada smo se osećali na neki način zanemareni, možda nedovoljno vidljivi. Nadamo se da će pored ove posete RTS-a ono uticati i na veću vidljivost naših programa, naših manifestacija, turističke ponude, kulturno-istorijskog nasleđa, ali i brojnih primera dobre prakse koju grad Sombor može da pruži“, rekla je gradonačelnica Sombora.

 

Predsednik Programskog saveta RTS-s Milivoje Pavlović ističe da su i prethodne i ova rasprava pokazale da je RTS stanište dobrog govora i jezika.

 

„Obaveza svih zaposlenih na Javnom servisu, pre svega novinara, voditelja, spikera, lektora i ostalih je da neguju te vrednosti i neprestano podižu lestvicu jezičke politike i kulture govora“, rekao je Milivoje Pavlović.

 

U uvodnom izlaganju Mirjana Blažić, pomoćnica glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda i Jelena Dubajić Pantić, lektorka, upoznali su pristune sa jezičkim standardima koji se neguju na radijskim i televizijskim programima.

 

Toni Bedalov, dopisnik RTS-a iz Subotice govorio je o izveštavanju o nacionalnim manjinama, kao i iskustvu dopisnika iz multinacionalne Subotice, a učesnici iz Sombora su raspravu iskoristili da skrenu pažnju Javnom servisu da Zapadobački okrug sa skoro 200.000 građana zaslužuje svoje dopisništvo.

 

U raspavi su učestvovali građani, udruženja, organizacije i institucije a nakon analize predloga i primedbi učesnika Programski savet dostaviće generalnom direktoru i Upravnom odboru izveštaj i preporuke za unapređenje sadržaja RTS-a.

 

Izvor: www.025info.rs

Kategorije: Izdvajamo