U SUBOTICI ODRŽANO PRVO ROMSKO TAMBURAŠKO I TRUBAČKO VEČE

+100%-

U SUBOTICI ODRŽANO PRVO ROMSKO TAMBURAŠKO I TRUBAČKO VEČE

Prvo Romsko veče tamburaša i trubača održano je, 12. septembra 2023. godine, u Subotici na glavnom gradskom trgu, u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Grada Subotice, a pod pokroviteljstvom Republike Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Dobrodošlicu na prvo Romsko tamburaško i trubačko veče mnogobrojnim ljubiteljima romske muzike, organizatorima ove manifestacije i njihovim gostima, prisutnima je poželeo gradonačelnik Stevan Bakić.

 

On je tom prilikom istakao da je ovo jedinstvena prilika za održavanje jedne ovakve manifestacije u našem gradu i da nije slučajno izabrana Subotica, jer je ona grad koji gaji različite jezike, kulturu i religiju, jednom rečju ispunjena je bogatstvom različitosti kojim se ponose svi u Subotici.

 

„Bitno je da ovo neće biti ni prva ni poslednja manifestacija romske nacionalne zajednice, jer je Subotica i poznata po bogatstvu različitih tradicija, posebno u kulturi i neka to bude i pelcer za ovu manifestaciju, da nastavi trajanje i postane tradicija. Večeras ćemo svi zajedno da se osećamo prijatno i da uživamo uz zvuke vrhunskih izvođača romske muzike“, istakao je Stevan Bakić. On je naglasio da je u narodu poznato da se Romi rađaju sa onim „iks“ faktorom za muziku, pesmu, i igru. „Takođe bih iskoristio priliku da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na pomoći i podršci koju pružaju romskoj nacionalnoj zajednici kao i ostalim nacionalnim zajednicama na teritoriji, kako našega grada tako i naše države Srbije “, naglasio je Stevan Bakić i prisutnima poželeo da uživaju u vrhunskoj muzičkoj predstavi.

 

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić je, uz zahvalnost svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije, a posebno gradonačelniku Stevanu Bakiću na velikoj podršci, rekao da je odluka da se ovaj jedinstveni kulturni događaj održi u Subotici doneta iz više razloga. „Grad Subotica je multietnička sredina u kojoj se na najbolji način oslikava multikulturalnost koja krasi i našu divnu i prelepu zemlju Srbiju i čini je tako lepom kao što jeste. Drugi razlog je činjenica da grad Subotica iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate u oblasti unapređenja položaja Roma na čemu smo posebno zahvalni gradonačelniku Stevanu Bakiću i njegovom timu. I zaista, grad Subotica može predstavljati primer dobre prakse kada je reč o procesu inkluzije Roma“, rekao je Dalibor Nakić.

On je izrazio veliku zahvalnost predsedniku Republike Aleksandru Vučiću na čiju inicijativu je Vlada Republike Srbije odobrila dodatna sredstva za unapređenje rada Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. „Hvala Vladi Republike Srbije, nadležnom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i još jednom hvala Gradu Subotici na svoj podršci koju su nam pružili i u realizaciji ove manifestacije na ovako visokom nivou. Ogromnu zahvalnost i svim učesnicima koji će predstaviti svoje bogato muzičko umeće ali posebno moram da se zahvalim trubačkim legendama romske muzike, ne samo u Srbiji već i širom sveta, čuvenim i slavnim Bobanu i Marku Markoviću koji će večeras imati svoj koncert“, istakao je Dalibor Nakić.

Pokrajinska poslanica i član Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović se takođe zahvalila gradonačelniku Bakiću i poručila da bi i druge lokalne samouprave mogle da uzmu Suboticu kao primer i model kako jedna gradska uprava treba da radi kada je u pitanju poboljšanje položaja ne samo romske nacionalne manjine nego i drugih pripadnika nacionalnih manjina.

 

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslava Jovanovića ova manifestacija ima nemerljivu važnost za pripadnike romske nacionalne zajednice ali i za širu društvenu zajednicu i državu Srbiju. „Moja lična impresija je da kada se ovakva manifestacija organizuje na ovakvom mestu i u okviru manifestacije koju ima grad da je to primer društveno odgovornog ponašanja, jednakog pristupa i potvrde da smo jednaki u društvu“, izjavio je Ninoslav Jovanović.

 

Čuvari romske kulture pokazali su sinoć pred nekoliko hiljada okupljenih Subotičana, svoje umeće i virtuoznost u muziciranju romskih tradicionalnih i izvornih pesama. Veče su otvorili Subotički solisti pod rukovodstvom Bore Nikolića, zatim su nastupili orkestri: Aleksandar pod rukovodstvom Lepog Koleta iz Novog Sada, Manuela Ametovića iz Bojnika, Braće Nikolić, Nenada Jovanović iz Deronja i Vojvođanski dukati. Kruna večeri svakako je bio koncert čuvenog orkestra Bobana i Marka Markovića.

 

 

Izvor: alo.rs

Foto: alo.rs