Ugljanin: Vlada vraća poverenje Bošnjaka u državu

+100%-

Ugljanin: Vlada vraća poverenje Bošnjaka u državu

narandzasta-tanka

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin ocenio je da je predlogom mera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku Vlada vratila poverenje Bošnjaka u državu i njene institucije.

narandzasta-tanka

sulejman-ugljanin

Ugljanin je u Novom Pazaru istakao da je vlada tim činom poslala jasnu poruku svim svojim građanima, a posebno Bošnjacima, da će obezbediti njihovo socijalno uključivanje u oblasti obrazovanja.

 

 „Ovim dokumentom Vlada Srbije otklanja sve nedoumice u pogledu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovno-vaspitni rad na njihovom maternjem, bosanskom, jeziku na čitavom području naše zemlje“, izjavio je Ugljanin.

 

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu pozdravilo je usvajanje Izveštaja sa predlogom mera, ističući važnost toga što se obrazovanje na bosanskom jeziku proširuje i na visokoškolske ustanove.

„Vlada i Ministarstvo prosvete će u saradnji s visokoškolskim ustanovama i Komisijom za akreditaciju, obezbediti otvaranje odgovarajućih studijskih grupa na bosanskom jeziku“, saopštilo je ovo veće.

 

BVN u tehničkom mandatu smatra da predlog mera doprinosi poštovanju ljudskih i manjinskih prava nacionalnih manjina i, posebno, „eliminisanju određenih negativnih pojava“ u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka u obrazovanju na maternjem jeziku.

 

Vlada Srbije je na predlog ministra prosvete Tomislava Jovanović usvojila Izveštaj s predlogom mera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku.

Kategorije: Sedam dana