Top Vesti

21.12.2017.

Međunarodni dan ljudskih prava

 

Sajmom „Složni mozaik Srbije“, na kojem se predstavljaju nacionalni saveti nacionalnih manjina, danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, uz poruku da Srbija poštuje i ceni sve različitosti.

 

 

Obeležavanje je počelo 1950. godine, dve godine nakon što je je 10. decembra u UN potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

 

U njoj je istaknuto da su ljudska prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

 

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

 

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

 

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje Sajam „Složeni mozaik Srbije“ koji će se održati u hali pet Beogradskog sajma.

 

Direktorka Kancelarije Suzana Paunović istakla je da manifestacija predstavlja najbolji način da se pošalje poruka o značaju ljudskih prava i složnog mozaika koji postoji u Srbiji.

 

Ona je rekla da je Srbija posvećena sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23 i obaveza koje iz njega proizilave.

 

Kad je reč o manjinskoj politici, Paunović je rekla da se sprovodi Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionlanih manjina, kao i da je posle niza godina aktiviran budžetski fond za nacionalne manine.

 

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, poručio je, na otvaranju manifestacije, da su svi predstavnici nacionalnih zajednica u Srbiji most za saradnju sa okruženjem.

 

„Svaka nacionalna zajednica ima pozitivnu ulogu kada je u pitanju naše okruženje i tako će i ostati. Srbija pođednako voli i poštuje sve svoje građane, svaku različitost ceni, prihvata i želi da je sačuva, jer ona jeste naša velika prednost“, rekao je Vulin.

 

Ministar rada, Zoran Đorđević, istakao je da će vlada i dalje činiti sve da prava manjina budu još veća i na još višem nivou.

 

Kako je rekao, po popisu iz 2011. godine živi 83,3 odsto Srba i 21 etnička zajednica, kojima nadležni žele da pruže da imaju sva prava kao i durgi građani.

 

„Izgrađivati društvo pravde i tolerancije“ 

 

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, čestitala je svim građanima i građankama Srbije Međunarodni dan ljudskih prava, uz podsećanje da je jedno od osnovnih i zagarantovanih – pravo svake osobe da ne bude diskriminisana i da bude ravnopravna.

 

Sva relevantna istraživanja kao i podaci iz podnetih pritužbi, pokazuju da su građani i građanke koji žive u siromaštvu, sa invaliditetom, zatim žene, Romi, stariji i druge društvene grupe, u povećanom riziku od nepoštovanja ili kršenja ljudskih prava, i to u različitim oblastima društvenog života: na tržištu rada, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, medijima…, navela je Janković u saopštenju.

 

„Potrebno je još intenzivnije raditi na daljoj izgradnji društva pravde, jednakosti i tolerancije, u kome se poštuju prava svakog pojedinca i u kome sve institucije rade svoj posao u okvirima zakonom utvrđenih ovlašćenja. Poseban akcenat treba staviti na zaštitu socijalnih i ekonomskih prava“, zaključila je poverenica.

 

Ne može se govoriti o ljudskim pravima, a da to ne obuhvata poštovanje prava žena i manjina u Srbiji, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović.

 

Ona je istakla i da je borba da sve marginalizovane i višestruko diskriminisane grupe građana i građanki budu prepoznate kao ravnopravni članovi našeg društva, da ravnopravno ostvaruju sva svoja prava i da imaju jednake mogućnosti za rad i razvoj odgovornost svih, saopšteno je iz kabineta potpredsednice.

 

Mihajlović je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, istakla da 10. decembar treba da nas podseti da su ljudsko dostojanstvo i sloboda temelj za izgradnju modernog i razvijenog društva.

 

„Svakom građaninu moraju se obezbediti jednaka prava“ 

 

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, izjavio je da se svakom građaninu moraju obezbediti jednaka prava, a svi zajedno boriti protiv svih oblika ekstremizma.

 

„Današnji dan je prilika da se podsetimo da smo svi rođeni jednaki! Boja kože, vera, nacija, seksualna opredeljenost, invaliditet ne smeju biti prepreka u poštavanju jedni drugih“, poručio je Omerović u saopštenju ističući da postoje samo samo dobri i loši ljudi.

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da naše društvo mora biti društvo tolerancije i izrazila očekivanje da će se poštovanju ljudskih prava posvetiti mnogo više pažnje u narednom periodu, a ne samo danas kada se u celom svetu obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, poručio je juče da Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar – predstavlja priliku da se jasno pošalje poruka o značaju zajedničke borbe protiv netolerancije i ekstremizma kako bi svaki građanin i građanka imali ista prava i jednake šanse za život.

 

U Srbiji su posebno ranjive grupe žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBT populacija, saopšteno je iz kabineta Zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Manifestaciju „Složni mozaik“ Srbije ispratio je i Minority News. Više o tome kako je izgledalo i šta su izjavili posetioci i učesnici Sajma možete pogledati ovde.

Izvor: RTS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.