PASTOR I SALAKAŠ POSETILI DOM UČENIKA U BAČKOJ TOPOLI

+100%-

PASTOR I SALAKAŠ POSETILI DOM UČENIKA U BAČKOJ TOPOLI

BAČKA TOPOLA: Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš, posetili su 13. decembra 2021. godine novootvoreni Dom učenika u Bačkoj Topoli, koji ima smeštajne kapacitete za 100 učenika, saopštavaju iz Pokrajinske vlade. Kako je navedeno u saopštenju izgradnju ovog doma finansirala je Pokrajinska vlada i lokalna samouprava.


Nakon obilaska prostorija za učenje, odmor i zajedničke aktivnosti srednjoškolaca, predsednik Pastor je istakao da je izgradnja ovog objekta veliko olakšanje za srednjoškolce koji su do sada morali svakodnevno da putuju ili iznajmljuju stanove u Bačkoj Topoli kako bi pohađali nastavu.


„Veoma sam srećan što je nakon 13 godina okončana izgradnja ovog doma zahvaljujući istrajnosti Poljoprivredne škole u čijem se sklopu nalazi objekat, kao i samih Topolčana, ali i zahvaljujući istrajnosti Pokrajinske vlade i Skupštine koji nisu dozvolili da ovaj objekat ostane nedovršen“, rekao je Pastor.


Pastor je kazao da se pored redovnih programa u Domu učenika organizuju i dodatni programi za usavršavanje znanja i negovanja različitih sklonosti kod učenika.
On je istakao da se cena smeštaja kreće od šest hiljada dinara, pa naviše i poručio da to predstavlja veliko olakšanje za porodice koje školuju decu u Bačkoj Topoli.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš naveo je da je ove godine upisano 80 đaka, i da ova institucija raspolaže sa ukupno 100 smeštajnih mesta.


Izrazio je očekivanje da će sledeće školske godine kapacitet biti u potpunosti popunjen.


„Ovaj Dom funkcioniše u okviru Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli, ali postoji mogućnost i za učenike ostalih škola da konkurišu za mesto u domu“, kazao je Sakalaš.


Dodao je da je osnivač ove institucije je AP Vojvodina i poručio da će se Pokrajinska vlada potruditi da u narednom periodu ulaže kako u ovu, tako i ostale ustanove ovog tipa širom Vojvodine.


Uputio je apel na rukovodioce obrazovnih ustanova da prate konkurse i budu spremni sa dokumentacijom, jer se, kako je najavio, tokom sledeće godine ponovo raspisuju konkursi za podršku ovakvim institucijama.


Predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari rekao je da je početak rada Doma učenika bio jedan od prioriteta lokalne samoouprave, te da je on otvoren 17. oktobra ove godine.


Satmari je naveo da je za završetak radova 2019. godine lokalna samouprava izdvojila 52 miliona dinara, dok je Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila 25 miliona dinara.


Istakao je da je 2020. godine obezbeđen nameštaj, kao i druge neophodne stvari uz podršku Pokrajinske vlade, navedeno je u saopštenju.

 

 

Izvor: dnevnik.rs

Foto: Pokrajinska Vlada