Čestitke povodom Kurban Bajrama

+100%-

Čestitke povodom Kurban Bajrama

Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve). Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva Bajram-namaz. Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

 

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

 

Čestitke muslimanskim vernicima

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludinu Dudiću i svim građanima islamske veroispovesti Kurban-bajram.

 

„U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime, Vama i svim građanima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke povodom velikog verskog praznika Kurban-bajrama.

 

Želim vam da ovaj veliki praznik provedete u miru i blagostanju i radosti uz svoje najbliže, negujući mir, toleranciju i međusobno poštovanje, kao najveće ljudske vrednosti“, navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

 

***

 

Direktor Uprave za saradnju s crkvma i verskim zajednicma dr Mileta Radojević čestitao je velikodostojnicima, verskim službenicima i svim pripadnicima Islamske zajednice Kurban Bajram. U čestitki se kaže:

 

,,Iskreno želim da Kurban Bajram dočekate i provedete u miru, spokoju i zadovoljstvu. Neka Bajramska poruka nadahne svakog muslimana, da svedočeći svoju veru deli prazničnu radost sa svojim bližnjima, a u dušama jača trajne i najviše ljudske vrednosti mira, ljubavi, i međusobnog razumevanja.

Kurban Bajram Šerif Mubarek Olsun!“

 

***

 

Ministarka pravde Nela Kuburović čestitala je Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludu ef. Dudiću i svim građanima islamske veroispovesti praznik Kurban Bajram.

 

„Vama, verskim službenicima i vernicima Islamske zajednice srdačno čestitam Kurban Bajram. Neka sećanje na svedočanstvo vere bude večni podsticaj svim muslimanima u čuvanju tradicije i činjenju dobrih dela, snažeći najplemenitija osećanja mira, ljubavi i tolerancije“, stoji u čestitki ministarke pravde.

 

Uz tradicionalnu čestitku „Kurban Bajram Šerif Mubarek Olsun, Kuburović je građanima muslimanske veroispovesti poželela da praznik proslave u dobrom zdravlju i radosti.

 

***

 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović čestitala je danas reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludinu Dudiću i svim građanima islamske veroispovesti Kurban-bajram.

 

„Povodom Kurban-bajrama svim vernicima islamske veroispovesti u Republici Srbiji upućujem najsrdačnije čestitke sa željom da ovaj praznik dočekate u miru, dobrom zdravlju i blagostanju, a da bajramske radosti u dobrom raspoloženju podelite sa svojim porodicama i prijateljima. Praznik Kurban-bajram podseća na neprolazne vrednosti uzajamnog uvažavanja i suživota, i ovi dani treba da nas podstaknu da budemo pažljiviji i saosećajniji, velikodušniji prema najbližima, prema prijateljima i prema našim komšijama“, navodi se u čestitki Paunovićeve.

 

***

 

Povodom predstojećeg praznika Kurban-bajrama predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti.

 

„U ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime, svim vernicima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke sa željom da ovaj praznik provedu u dobrom zdravlju, miru i zajednici sa bližnjima. Neka bude čestit i blagosloven Kurban-bajram“, stoji u čestitki predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

 

***

 

Povodom nastupajućeg Kurban Bajrama – nacionalnog blagdana Bošnjaka predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin, uputio je Bajramsku čestitku svim Bošnjacima i građanima Sandžaka koji slave ovaj blagdan. U čestitki se kaže:

 

“Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, upućujem iskrene čestitke svim Bošnjacima u Sandžaku i dijaspori i svim građanima koji slave ovaj blagdan. Neka i ovaj Kurban Bajram, kao svi prethodni i kao svi budući, bude blagdan sreće, blagostanja, jedinstva i mira među ljudima. Želja mi je da ovi mubarek dani učvrste vjeru i nadu u bolju budućnost i napredak, budu podsticaj širenju tolerancije, povjerenja i saradnje među ljudima svih nacija i vjera, želim Vam sigurnu sadašnjost i sretnu budućnost. Bajram šerif mubarek olsun.”

Kategorije: Top vesti
Oznake: islam, kurban bajram